Ex-stiefvader veroordeelt voor misbruik: Moeder vecht voor gerechtigheid na dood dochter

Geplaatst op 14 maart 2023, om 21:01 uur

DOETINCHEM – Een 45-jarige man uit Gaanderen is door de rechtbank in Zutphen veroordeeld tot 180 uur taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf voor het plegen van ongewenste seksuele handelingen met zijn ex-stiefdochter, Nanouk. Nanouk kon de uitspraak zelf niet meer bijwonen, omdat zij verongelukte bij een zware crash in Westendorp. De moeder van Nanouk wilde de rechtszaak zo snel mogelijk doorzetten, ‘voor de gerechtigheid voor haar dochter’.

Nanouk was ten tijde van de handelingen van haar ex-stiefvader 14-jaar oud, zo schrijft dagblad De Gelderlander. De 45-jarige man stond terecht voor het betasten van de schaamstreek en het zoenen van het meisje. Dit alles zou zijn gebeurd na een gesprek over het nieuwe ondergoed van Nanouk. Het voorval zorgde voor psychische schade bij het meisje. Door een psycholoog werd een posttraumatische stressstoornis (PTSS) vastgesteld.

Gerechtigheid
Ondanks dat Nanouk de veroordeling van haar voormalige stiefvader niet meer mee kan maken, omdat zij overleed bij een zware crash in Westendorp op 11 februari, wilde haar moeder de zaak toch zo snel mogelijk doorzetten. ‘Al is het alleen maar om alsnog gerechtigheid te krijgen voor Nanouk’, zo vertelde de moeder. De officier van justitie eiste eind februari al een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden, met een proeftijd van twee jaar. De rechters sluiten zich aan bij de eis van de officier van justitie, zo luidt het oordeel dinsdagmiddag. Naast de opgelegde straf moet de man de familie van Nanouk een schadevergoeding betalen. In totaal 1526,78 euro, exclusief rente.

Crowdfunding voor begrafenis was gehaald
Voor Nanouk werd een crowdfunding opgericht om de kosten van haar begrafenis te betalen, met succes. Er werd met ruim 20.000 euro, ruim 5.000 euro meer opgehaald dan nodig was. Griet Baarda, de organisator van de actie vertelt: ‘We willen graag het bedrag wat boven ons streefbedrag komt gebruiken om de andere slachtoffers/overledenen van deze tragedie ook een hart onder de riem te kunnen geven.’

Nanouk werd maar 17 jaar oud.