Waarom je Collageen en Glycine zou moeten toevoegen aan je Dieet

Geplaatst op 30 maart 2023, om 14:12 uur

REGIO – Supplementen met collageen rollen over de toonbank bij drogisten en gezondheidswinkels. Vooral vanwege de aanwezigheid van glycine en het feit dat het waardevol is bij het sporten en fitnessen. Wat is glycine en waarom zou je collageen kopen en toevoegen aan je dieet?

Wat zijn Collageen en Glycine?
Collageen is een lijmvormende eiwit. Het komt vooral voor in botten, bloedvaten en je huid. Er zijn bijna 30 verschillende soorten collageen en ze zijn heel belangrijk voor het normaal functioneren van het menselijk lichaam. Het zit van nature bijna niet in voeding, behalve bijvoorbeeld bouillon getrokken uit botten of gelatine. Wel zijn er voedingsstoffen die de productie van collageen in je lichaam verhogen, maar daarmee behaal je nooit de minimale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 6 gram. Je zult het echt via voedingssupplementen binnen moeten krijgen.

Ongeveer 30% van alle eiwitten in je lichaam zijn collagenen. Het is dan ook het meest voorkomende eiwit. In collagenen zitten aminozuren. Glycine is een hele belangrijke. het bevordert de gezondheid, stevigheid en elasticiteit van onder andere je botten, huid, darmwand en bloedvaten. Eens kijken naar de belangrijkste effecten en waarom supplementen met collageen kopen een goed idee is.

Gezondere Huid, Soepele Gewrichten en Spierherstel
Collageen is enorm belangrijk voor je huid. Het is met 70% zelfs het hoofdbestanddeel van het bindweefsel in je huid. Als je volwassen wordt, gaat je lichaam minder collageen aanmaken. Daardoor krijg je sneller rimpels, broze nagels en andere onwenselijkheden. Aminozuren in collageen eiwitten zoals glycine, alanine en arginine zijn uiterst belangrijk om de productie van de stof in je lichaam op peil te houden. Collageen kopen en toevoegen aan je dieet houdt de achteruitgang van de huid dus tegen. Doorgaans begint het aftakelen van je collageenproductie rond je vijfentwintigste.

Om dezelfde reden is collageen ontzettend belangrijk voor het behouden van soepele gewrichten. In je gewrichten zit namelijk veel collageen in de vorm van kraakbeen. Als je ouder wordt en het lichaam wordt sneller stijf, dan kun je een voedingssupplement met collageen gebruiken om weer soepel te kunnen bewegen. Vervelende, zeurende pijntjes zijn ook verleden tijd.

Een voor de hand liggende functie van collageen is spierherstel. Supplementen worden dan ook veel gebruikt door sporters en fitness freaks. Je kunt sneller herstellen van blessures en spierpijn. Dat komt doordat je lichaam van nature de productie van het lijmvormende eiwit verhoogt als het bijvoorbeeld een scheurtje of kleine ontsteking in de spieren moet herstellen. Door zelf de inname te verhogen, help je jouw spieren een handje.

Verbeter je slaap met Collageen
Niet iedereen weet het, maar slapen gaat ook beter als je dagelijks collageen tot je neemt. Omdat het rijk is aan het aminozuur glycine, dat inspeelt op bepaalde receptoren in je lichaam die de slaap reguleren, heeft het direct effect op je slaappatroon. Glycine heeft ook effect op je bloedvaten. Die worden wijder waardoor er meer zuurstof doorheen kan en ook dit kan je slaap bevorderen.

Glycine is overal bij betrokken
Glycine, daar is het weer, is ook actief werkzaam in je lever. Het is bij veel lichaamsprocessen betrokken. In je lever stimuleert het de galproductie waardoor het je lever ondersteunt en beter laat functioneren. En wist je dat glycine ook je hormonen stabiliseert? Het activeert oestrogeen receptoren. Deze receptoren zetten die oestrogenen aan het werk waardoor je je hormoonspiegel balanceert.

Supplementen met Collageen Kopen
Het lijmvormende eiwit toevoegen aan je dieet is niet moeilijk omdat er veel supplementen op de markt zijn die collageen bevatten. Capsules en pillen zijn er, maar deze zijn in de praktijk niet handig omdat die per stuk vaak nog niet eens 1 gram bevatten. Als je minimaal 6 gram per dag wilt innemen, heb je dus iedere dag een handvol pillen of capsules nodig.

Collageen kopen in de vorm van poeder is praktischer. Je doet een schepje door je koffie, yoghurt of smoothie heen en je bent klaar. Er zijn ook veganistische supplementen met collageen te koop. Eigenlijk bestaat dit niet. In de producten zitten dan vaak aminozuren