Man uit Rheden de cel in voor verkrachting ex-partner - GelreNieuws.nl

Man uit Rheden de cel in voor verkrachting ex-partner

Geplaatst op 30 april 2023, om 20:39 uur

RHEDEN – De rechtbank veroordeelt een 48-jarige man uit Rheden tot een gevangenisstraf van 16 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, voor het verkrachten van zijn ex-partner. Daarnaast legt de rechtbank een contact- en locatieverbod op aan de man.

In februari 2022 kregen de man en het slachtoffer ruzie op de slaapkamer van het slachtoffer. Hij duwde haar op het bed en hield haar vast. Zijn ex-partner verzette zich. De man ging hieraan voorbij en dwong haar tot het ondergaan van een seksuele handeling. Volgens de rechtbank is hiermee sprake van verkrachting.

Eigen woede belangrijker dan gevolgen
De rechtbank vindt een (deels) onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend. Het slachtoffer was op het moment van de verkrachting thuis. Dat is bij uitstek een plek waar zij zich veilig zou moeten voelen. Bovendien gebeurde het delict in het bijzijn van hun jonge kinderen. De man trok zich daar niks van aan. Hij vond kennelijk zijn woede over het vermeend vreemdgaan van het slachtoffer belangrijker dan haar lichamelijke integriteit en de gevolgen die dit voor haar en hun kinderen zou hebben. Dat rekent de rechtbank hem aan.

Rol als vader
In het voordeel van de man neemt de rechtbank de rol van hem als vader in het gezin mee. Hij heeft zijn kinderen inmiddels erkend. Ook zijn de man en zijn ex-partner inmiddels een omgangsregeling overeengekomen voor de kinderen. Daarbij neemt de rechtbank nog in overweging dat de verkrachting waarvoor ze de man veroordeelt in juridische zin een andere vorm van verkrachting is dan die waarvan de oriëntatiepunten LOVS – die als uitgangspunt voor een op te leggen straf geldt – lijken uit te gaan.

Schadevergoeding
Tot slot moet de man 1.500 euro aan smartengeld betalen aan het slachtoffer. De rechtbank houdt daarbij rekening met de aard en de ernst van de feiten en de bedragen die Nederlandse rechters in vergelijkbare zaken toewijzen.

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com