Taakstraf voor GGD’er die eigen valse coronaprikken registreerde

Geplaatst op 4 april 2023, om 14:32 uur

ARNHEM – Een 27-jarige man uit Arnhem krijgt van de rechtbank daar 120 uur taakstraf, omdat hij als medewerker van de GGD zijn eigen coronavaccinaties registreerde, terwijl hij die in werkelijkheid niet had laten zetten. Hij maakte zich volgens de rechtbank schuldig aan computervredebreuk en valsheid in geschrifte.

De man pleegde de strafbare feiten tussen januari en februari 2022. Volgens de rechtbank “beschaamt de man het vertrouwen van de GGD”. Iedereen moet erop kunnen vertrouwen dat de gegevens in het vaccinatiesysteem kloppen, vindt de rechtbank. Daarom wordt het de man aangerekend “dat hij een lek heeft gemaakt in dit systeem en daarmee de betrouwbaarheid van dat systeem heeft aangetast”.

De officier van justitie had een voorwaardelijke gevangenisstraf geëist, maar daar gaat de rechter niet in mee. De GGD-medewerker probeerde met zijn handelen namelijk “op een verkeerde manier een familieprobleem op te lossen”, maar van herhalingsgevaar is geen sprake. De vergrijpen zijn evengoed ernstig genoeg voor een taakstraf.