De invloed van social media op onze samenleving - GelreNieuws.nl

De invloed van social media op onze samenleving

Geplaatst op 8 mei 2023, om 08:46 uur

Tegenwoordig doen we alles via het internet. De uitvinding van de computer en het internet gaf ons toegang tot alle kennis op aarde en de uitvinding van de mobiele telefoon gaf ons de mogelijkheid om hier overal bij te kunnen. Social media is een belangrijke uitvinding geweest, omdat het de mensen op aarde een manier gaf om gemakkelijk met elkaar te communiceren zonder enige vertraging tussen de berichtjes. Social media heeft echter een erg belangrijke invloed gehad op de manier waarop we het nieuws binnen krijgen en bepaalde evenementen meemaken.

Hoe we nieuws binnenkrijgen door social media
Door de invloed van Social Media op het internet krijgen we het nieuws op een hele andere manier binnen. Tegenwoordig hebben nieuwszenders ook allemaal een account op verschillende platforms waar het nieuws kort en snel wordt uitgelegd in bijvoorbeeld een berichtje of een video. Wanneer mensen meer geïnteresseerd zijn in het artikel worden ze via de link naar de website van de nieuwssite gestuurd waar ze vervolgens het hele artikel kunnen lezen. Dit zorgt ervoor dat media meer de jeugd bereikt, maar geeft ook de mogelijkheid voor meer nepnieuws om te worden verspreid.

Er wordt namelijk niet altijd gekeken naar het account dat het nieuwsartikel plaatst. Er zijn echter ook genoeg nieuwszenders die artikelen plaatsen die nepnieuws bevatten. Wanneer de bronnen van een artikel niet goed genoeg zijn nagekeken wordt het artikel alsnog verplaatst. Door social media staat heel Nederland in contact en verspreid het nieuws een stuk sneller. Daarnaast kunnen mensen gemakkelijk praten over de nieuwsartikelen met elkaar wat weer kan leiden tot vervelende situaties. Social media heeft dus een erg positief invloed gehad op de manier van hoe we nieuws binnenkrijgen, maar ook een erg negatieve invloed.

Zelfs als we kijken naar de uitslag van sportwedstrijden doen we dit vaak via het internet. Vroeger werden de uitslagen van verschillende wedstrijden in de krant gepubliceerd of uitgezonden op de radio en de televisie. Teletekst gaf ons de mogelijkheid om live de score te volgen van wedstrijden door in te typen “sport vandaag”. Tegenwoordig kan je echter via bepaalde apps direct een melding krijgen op je mobiel wanneer er een bepaalde gebeurtenis plaatsvindt tijdens de wedstrijd, wanneer je niet de tijd hebt om de website live te volgen op televisie.

Het internet heeft ons dus eigenlijk toegang gegeven op alle kennis van de mensheid samen. Je kan kijken naar de uitslagen van voorgaande voetbalwedstrijden, de score van een wedstrijd die nu plaatsvindt of een voorspelling van de uitslag van een wedstrijd die gaat komen. Dit geldt niet alleen voor voetbal, maar voor elke sport die op aarde te vinden is.

Op het internet kan ook alles gedeeld worden. Dit betekent ook dat bekende artiesten of populaire mensen hun foto’s en informatie delen. Dit leidt ook weer tot nieuwsartikelen. Dit vind je ook vaak op de televisie tijdens RTL Shownieuws. Het internet heeft daarom ons de mogelijkheid gegeven om meer nieuws te lezen over onze favoriete bekende personen.

Het nieuws blijft veranderen
Omdat Social Media en het internet steeds blijven veranderen blijft de manier hoe we nieuws consumeren dat ook. Vroeger kregen we het nieuws binnen door berichtjes te lezen op twitter, die verwezen naar een link die je kon vinden op een nieuwssite. Tegenwoordig wordt het nieuws vooral door de jeugd opgenomen in de vorm van kleine video’s die de situatie omschrijven op Instagram of TikTok. De aandachtspan van de jeugd wordt namelijk steeds korter en het nieuws wordt hier langzaam op aangepast. Hoe het nieuws in de toekomst gaat worden opgenomen is nog af te wachten.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com