Het verhaal van de geboorte van de God Zeus - GelreNieuws.nl

Het verhaal van de geboorte van de God Zeus

Geplaatst op 6 mei 2023, om 16:58 uur

Legendes, legenden en de oude Griekse literatuur blijven onmisbare bronnen om het ontstaansverhaal van Zeus te bestuderen. Het eiland Kreta wordt beschouwd als de ware geboorteplaats van de god. De grot waar Zeus https://whoiszeus.nl/ werd geboren staat echter nog steeds ter discussie. De twijfels betreffen de grotten van Dikteon en Ideon, terwijl de tweede plaats op de top van de berg Ida zou hebben gelegen.

De ouders van de donderaar vallen op in het ontstaansverhaal van Zeus. De bron voor het bestuderen van de biografie van de eerste goden was het oude Griekse gedicht Theogonie van Hesiod. De tekst beschrijft de eerste goden Uranus en Gaia, die beroemd werden omdat ze hun eigen kinderen vernietigden om hun macht te behouden. Haea besluit al snel haar zoon Cronus te redden, die de belichaming van de macht van de tijd zal worden. Vervolgens verminkt de majestueuze Cronus de vader van Uranus, waaruit de godin Aphrodite wordt geboren.

Cronus deed zijn vader na, want hij vernietigde al zijn kinderen op dezelfde manier. Na enige tijd baart zijn vrouw Rhea Cronus vijf baby’s, die hij verslindt. Zeus werd echter geboren door de inspanningen van de godin Rhea, die de dondersteen redde. Rhea verborg zich in een grot voor Cronus, en na de geboorte van de baby bedroog ze de god van de tijd. De angst van Zeus’ moeder was zo groot dat de magische bescherm wezens de dondersteen moesten beschermen tegen Kronos.

Met de komst van de gezonde jongen-god werd zijn opvoeding ter hand genomen door de zogenaamde Kurieten. De dondergod kreeg zijn kracht door de inspanningen van magische nimfen die de zuigeling voedden met voedende melk en honing. De geboorte van Zeus wordt beschouwd als een uniek fenomeen in de godenwereld, want het was de dondergod die in zijn eentje zijn vader vernietigde, zijn broers en zussen redde en een unieke macht verwierf.

Plaatsen waar Zeus werd vereerd

In het oude Griekenland waren er overal plaatsen waar Zeus werd vereerd. In de grootste polissen ontstonden tempels: Panticapaeum, Syracuse, Cyrene. In het moderne Griekenland is er een heropleving van de aantrekkingskracht tot de geschiedenis van God, tot zijn cultus. Er ontstaan heidense bewegingen, waarvan de vertegenwoordigers tot op de dag van vandaag Zeus vereren.

De laatste jaren zijn er kerken opgericht, waaronder de Hoge Raad voor Etnisch Hellenisme opvalt. De organisatie Labri heeft dezelfde reputatie. Etnische Grieken vereren Zeus, maar proberen ook oude tradities te doen herleven en de jongere generatie een gevoel van eerbied voor de dondersteen bij te brengen. In 2005 dient de Etnische Helleense organisatie een aanvraag in bij de districtsrechtbank om een nieuwe religieuze organisatie te registreren.

 

In 2007 organiseerde de etnische Griekse gemeenschap voor het eerst een ceremonie die gewijd was aan de cultus van Zeus. De ceremonie werd geleid door Peppa, die de status kreeg van de eerste priesteres sinds het Heilige Roomse Rijk. Tot de groep aanhangers van de cultus van Zeus behoren kantoorpersoneel, studenten, wetenschappers en aanhangers van Griekse nationalistische bewegingen. Ceremonies en vieringen worden gehouden in verschillende regio’s en steden van Griekenland.

Eigenschappen van Zeus

De god Zeus staat vooral bekend om zijn vermogen om de kracht van de bliksem volledig te beheersen. De onmisbare attributen van de dondergod worden geassocieerd met zijn macht: een sterk schild en een labris of dubbele bijl. Bij de attributen horen ook enkele literaire werken die aan Zeus zijn opgedragen. Homerus schreef een hymne aan de donderaar, het gedicht Telesta en de tragedie De geboorte van Zeus van Timespheus ontstonden.

De attributen van de heerser van Olympus houden daar niet op:

  • De Heer van het Lot. Legendes en legenden vertellen ons dat Zeus rechtvaardig en wreed was, zowel tegen gewone stervelingen als tegen de goden.
  • Toekomst. Attributen van de god werden gezien als het vermogen de toekomst te voorzien, het lot te beïnvloeden.
  • Macht. Zeus bouwde de aardse en wereldorde, overhandigde wetten aan mensen, zag toe op de heerschappij van koningen.
  • Verzet. Donder staat bekend om zijn koppige strijd met zijn vader Kronos, waardoor hij zijn broers en zusters kon redden, en daarna de oorlog tegen de Titanen kon winnen.

De eigenschappen van Zeus houden verband met hoe hij in het oude Griekenland werd voorgesteld. De god werd afgebeeld als een lange man met een baard, lang blond haar en een gespierd lichaam. De dondergod houdt een bliksemschicht in zijn handen, wat een symbool en attribuut is van zijn belangrijkste kracht – een super nauwkeurige en krachtige bliksemschicht met dodelijke energie.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com