Lichaam vermiste Maria van der Zanden na 29 jaar geïdentificeerd - GelreNieuws.nl

Lichaam vermiste Maria van der Zanden na 29 jaar geïdentificeerd

Geplaatst op 24 mei 2023, om 10:30 uur

PUTTEN – Na 29 jaar is er een doorbraak in de zaak van de vermissing van Maria van der Zanden uit Putten, die in 1994 op 22-jarige leeftijd verdween. Er is een match gevonden tussen Maria en een tot voor kort onbekende dode vrouw uit Duitsland, melden de Peter R. de Vries Foundation en de politie. Het lichaam van de vrouw werd eind augustus 1994 al gevonden door de Duitse politie. Die ging toen uit van zelfdoding.

In 1994 is door de Nederlandse politieonderzoek gedaan naar de vermissing van Maria. Ook in de jaren die volgden is het onderzoek meerdere keren heropend. In die onderzoeken zijn er geen aanwijzingen geweest die zouden wijzen in de richting van Duitsland. Het geautomatiseerd internationaal delen van DNA en/of dactyloscopische signalementen (vingerafdrukken) was begin jaren ’90 nog niet aan de orde. Omdat er in Duitsland geen DNA-profiel was van de onbekende dode vrouw, kon het jaren later vanuit Nederland internationaal gedeelde DNA-profiel van Maria niet tot een match leiden.

Eind maart 2023 kwam de Peter R. de Vries Foundation naar buiten met een campagne rond de vermissing van Maria van der Zanden. In de maanden voorafgaande aan deze campagne, bereidde ook het coldcaseteam van Oost-Nederland zich hierop voor. Onder andere brachten zij de vermissing internationaal onder de aandacht. Daarop is door de Duitse autoriteiten gereageerd met informatie over de onbekende dode vrouw.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com