Opruimen asbest na brand Apeldoorn duurt mogelijk nog weken - GelreNieuws.nl

Opruimen asbest na brand Apeldoorn duurt mogelijk nog weken

Geplaatst op 24 mei 2023, om 14:10 uur

APELDOORN – Het opruimen van het asbest dat zaterdag vrijkwam bij een grote brand in Apeldoorn kan nog zeker vier tot zes weken duren, zegt een woordvoerster van de gemeente. Op onder meer woningen en in tuinen ligt asbest. Met bewoners moeten afspraken worden gemaakt zodat medewerkers van een gespecialiseerd bedrijf in beschermende kleding de kankerverwekkende stof kunnen verwijderen.

Zondag begon het opruimen van asbest. Inmiddels zijn wegen en andere openbare plekken zoals speeltuinen volgens de woordvoerster al grotendeels schoon. Woensdag begon het opruimbedrijf met het asbestvrij maken van de eerste tuinen.

Er zijn inmiddels geen asbestdeeltjes meer aangetroffen in de lucht, meldt de gemeente. Ramen en deuren mogen weer open. De gemeente adviseert bewoners om asbest niet zelf op te ruimen en niet in de tuin te zitten als daar nog asbest ligt, om te voorkomen dat het in huis terechtkomt. “Het opruimen gebeurt zo veilig, zo zorgvuldig en zo snel mogelijk”, aldus de woordvoerster.

In twee loodsen aan de Veenhuizerweg in het oosten van Apeldoorn woedde zaterdagmiddag brand. Daarbij kwam veel rook vrij die in de richting van de naastgelegen wijken Osseveld en Woudhuis trok. Niemand raakte gewond.

LEES OOK: Grote brand in Apeldoorn: twee loodsen in lichterlaaie

Foto’s: Persbureau Heitink

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com