Rechter straft verzwijgen dodelijke salmonellabesmetting af - GelreNieuws.nl

Rechter straft verzwijgen dodelijke salmonellabesmetting af

Geplaatst op 25 mei 2023, om 14:13 uur

ZWOLLE – De bedrijfsleider en de eigenaar van een pluimveebedrijf uit het Gelderse Lunteren zijn donderdag door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot een halfjaar cel voorwaardelijk en 200 uur taakstraf. De rechtbank vindt dat ze met de verkoop van met salmonella besmette eieren de volksgezondheid in gevaar hebben gebracht.

Na een bedrijfsbarbecue in juni 2017 in Duitsland raakten acht medewerkers ziek. Ze bleken met salmonella besmette eieren gegeten te hebben. Een 22-jarige werknemers overleed uiteindelijk. Autoriteiten kwamen na onderzoek uit op de locatie in Wouterswoude van een pluimveebedrijf uit Lunteren. De daar aangetroffen salmonellabesmetting kwam overeen met monsters genomen bij de slachtoffers in Duitsland.

Volgens de rechtbank wisten bedrijfsleider Sije van der V. (43) en de 51-jarige directeur Bertus V. van de besmetting af. In juli 2016 was er al sprake van een salmonellabesmetting bij het pluimveebedrijf en daarna zijn geen specifieke maatregelen genomen. Volgens de rechters was er nog steeds sprake van een salmonellabesmetting toen in mei 2017 de eieren aan een Duits bedrijf werden geleverd. Dat een positieve test uit de zomer van 2016 afkomstig zou zijn van een monster van buiten de stallen, achtte de rechtbank ongeloofwaardig. Het viel de rechtbank op dat toen kort achter elkaar meerdere monsters zijn genomen waarna alleen de laatste negatief bleek. De rechtbank vermoedt dat toen net zolang monsters zijn genomen tot er een negatief resultaat naar voren kwam.

De dood van de 22-jarige man was niet aan de verdachten ten laste gelegd. De rechtbank ging daar verder in haar vonnis ook niet op in. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. Het pluimveebedrijf kreeg een boete van 80.000 euro, lager dan de geëiste boete van 140.000 euro. De rechtbank hield hier rekening met het flinke tijdsverloop sinds de ontdekking van de besmetting.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com