Besmet waterreservoir in Zevenaar, inwoners moeten drinkwater koken

Geplaatst op 13 augustus 2023, om 22:15 uur

ZEVENAAR/DIDAM – In een gedeelte van Zevenaar dienen de inwoners hun kraanwater te koken alvorens het te drinken. Naar aanleiding van tests die zijn uitgevoerd vanwege een besmetting met de enterokokkenbacterie in een drinkwaterreservoir in het nabijgelegen Didam, heeft drinkwaterbedrijf Vitens ook deze bacterie aangetroffen in een reservoir in Zevenaar-Zuid.

Het kookadvies van drie minuten is van toepassing op ongeveer 8000 klanten, met name bewoners en bedrijven in de volgende postcodegebieden: 6902, 6905, 6909, 6911, 6913, 6914, 6915, 6916 en 6917, alsook enkele aansluitingen daarbuiten. Het advies om het water eerst te koken, wordt uit voorzorg gegeven. Niettemin kunnen mensen nog steeds normaal douchen, hun handen wassen en de toilet doorspoelen.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Het kookadvies voor zowel de inwoners van Didam als Zevenaar is verlengd zonder een specifieke tijdsduur te noemen. De waarschuwing werd aanvankelijk op vrijdag afgegeven en zou minstens tot maandagmiddag van kracht zijn. Vitens van plan om de betrokken klanten aan het einde van de komende week te informeren over de duur van het kookadvies in beide gebieden.

In de nabije toekomst zal Vitens aanvullende metingen verrichten op haar locaties in Didam, Zevenaar-Zuid en de omliggende gebieden. Dit is bedoeld om de bron en aard van de verontreiniging te identificeren en de benodigde maatregelen te nemen. Momenteel zijn beide opslagreservoirs buiten gebruik. Het drinkwaterbedrijf waarschuwt tevens dat er tijdelijk een verminderde waterdruk uit de kraan kan optreden.