Trio schuldig bevonden aan mishandeling, vernieling en inbraak in woning te Doesburg

Geplaatst op 29 augustus 2023, om 19:57 uur

DOESBURG – Een 22-jarige man uit Angerlo, een 23-jarige man uit Doesburg en een 28-jarige man uit Arnhem zijn door de rechtbank veroordeeld voor het binnendringen van een woning, mishandeling en vernieling. De 22-jarige en 23-jarige verdachten kregen een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand, terwijl de 28-jarige verdachte een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden kreeg, vanwege eerdere veroordelingen. Alle drie moeten ook een taakstraf van 200 uur uitvoeren.

De mannen drongen samen in januari een woning binnen in Doesburg, waarbij geweld werd gebruikt tegen de bewoners. De 28-jarige man brak de voordeur open, en nadat ze het huis waren binnengegaan, werden de mannelijke bewoner en zijn vrouw mishandeld. Een buurman raakte gewond toen hij wilde helpen. De rechter benadrukte de ernst van het incident, vooral omdat er kinderen in het huis aanwezig waren tijdens de aanval. De rechtbank hield bij het bepalen van de straf rekening met de leeftijd van de verdachten en hun voorgaande strafblad, maar legde toch forse taakstraffen op om herhaling te voorkomen.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

De veroordeling omvatte een voorwaardelijke gevangenisstraf om de verdachten te ontmoedigen opnieuw geweld te plegen. Omdat de mannen hun werk of uitkering behouden, werd afgezien van onvoorwaardelijke gevangenisstraffen om de slachtoffers schadeloos te stellen. Tot slot moeten de mannen een bedrag van 1.500 euro aan smartengeld aan de bewoners betalen. Aan de buurman moeten zij een bedrag van 500 euro aan smartengeld betalen. Ook moeten de mannen de kosten voor de bezoeken van de slachtoffers aan de psycholoog vergoeden.