Valongevallen en bandenconditie: welke gevaren kunnen ontstaan op natte of gladde wegen

Geplaatst op 1 september 2023, om 09:14 uur

Versleten of onjuiste banden kunnen aanzienlijk bijdragen aan ongelukken op de weg, waardoor zowel de bestuurder als andere weggebruikers gevaar lopen. Hier leest u hoe versleten of onjuiste banden bijdragen aan ongelukken en wat u kunt doen om te voorkomen dat deze ontstaan  banden kunnen bijdragen voor meer inzicht in de gevaren die zich voordoen op natte of gladde wegen.

Verminderde tractie en slippen

Risico: Versleten banden met onvoldoende profieldiepte hebben verminderde tractie, waardoor het een uitdaging is om de controle te behouden, vooral op natte, gladde of ijzige oppervlakken. Dit kan leiden tot slippen of aquaplaning.

Preventie: Controleer regelmatig de profieldiepte van uw band. Als de bandenspanning dichtbij of onder het wettelijke minimum ligt (dat per regio verschilt, maar doorgaans rond de 2/32 inch of 1,6 mm ligt), vervang dan onmiddellijk uw banden. Investeer in kwaliteitsbanden die zijn ontworpen voor de specifieke weersomstandigheden die u tegenkomt (bijvoorbeeld all-season- of winterbanden).

Verhoogde remafstand

Risico: Versleten of te weinig opgepompte banden hebben een langere afstand nodig om volledig tot stilstand te komen tijdens het remmen. Dit kan leiden tot kop-staartbotsingen of ongelukken bij het ontwijken van obstakels.

Preventie: Zorg voor de juiste bandenspanning volgens de aanbevelingen van de fabrikant (te vinden in de handleiding van uw auto of op een sticker aan de binnenkant van de deurpost). Inspecteer uw banden regelmatig op tekenen van te lage bandenspanning en verhelp dit onmiddellijk.

Behandelings- en stuurproblemen

Risico: Banden in slechte staat kunnen een negatieve invloed hebben op het rijgedrag en de stuurreactie van uw auto, waardoor het moeilijk wordt uw auto onder controle te houden, vooral in noodsituaties

Preventie: Zorg ervoor dat uw banden goed zijn uitgelijnd, gebalanceerd en gedraaid, zoals aanbevolen door uw voertuigfabrikant. Als u stuurproblemen of ongelijkmatige bandenslijtage opmerkt, laat uw banden en voertuig dan controleren door een professional.

Verhoogd risico op aquaplaning

Risico: Een ondiep loopvlak of onvoldoende afvoerkanalen kunnen het risico op aquaplaning vergroten, waarbij uw banden het contact met de weg verliezen en over een dun laagje water glijden.

Preventie: Vervang banden met onvoldoende profieldiepte en kies banden met goede waterafvoerende eigenschappen. Rijd tijdens natte omstandigheden met een redelijke snelheid en vermijd plotselinge manoeuvres.

Slechte prestaties bij slecht weer

Risico: Banden die niet zijn ontworpen voor specifieke weersomstandigheden (bijvoorbeeld het gebruik van zomerbanden in de winter) kunnen slecht presteren, waardoor de grip en controle op sneeuw, ijs of zware regen afnemen.

Preventie: Rust uw voertuig uit met geschikte banden voor het seizoen en het plaatselijke klimaat. Overweeg het gebruik van winterbanden in koude, besneeuwde gebieden. Als u in een gebied woont waar het regelmatig regent, investeer dan in hoogwaardige all-season banden met goede prestaties bij nat weer.

Blowouts en bandenpech

Risico: Overmatig versleten of beschadigde banden hebben een grotere kans op klapbanden of andere bandenpech, wat tot ongelukken kan leiden, vooral bij hoge snelheden.

Preventie: Inspecteer uw banden regelmatig op scheuren, lekke banden, uitstulpingen of tekenen van schade. Als u problemen opmerkt, vervang dan onmiddellijk de betreffende band. Vermijd bovendien overbelasting van uw voertuig, omdat dit het risico op bandenpech kan vergroten.

Verlies van controle over bochten en bochten

Risico: Met versleten of onjuiste banden kan uw voertuig moeite hebben om de tractie te behouden tijdens bochten en bochten, waardoor het risico op slippen of van de weg glijden groter wordt.

Preventie: Kies banden die geschikt zijn voor uw voertuigtype en rijomstandigheden. Hoogwaardige banden met goede grip en loopvlakontwerp kunnen de stabiliteit en controle in bochten verbeteren. Verminder bovendien uw snelheid bij het naderen van bochten, vooral op natte of gladde wegen.

Verminderde brandstofefficiëntie

Risico: Versleten banden kunnen de rolweerstand verhogen, wat leidt tot een lager brandstofverbruik en er mogelijk toe kan leiden dat bestuurders hun voertuig harder duwen om het gebrek aan grip te compenseren.

Preventie: Goed opgepompte en goed onderhouden banden kunnen het brandstofverbruik verbeteren. Controleer en handhaaf regelmatig de aanbevolen bandenspanning om de prestaties van uw voertuig te optimaliseren.

Conclusie

Concluderend is het handhaven van een goede bandenconditie een fundamenteel aspect van de verkeersveiligheid. Regelmatige inspecties, de juiste bandenspanning, uitlijning en het kiezen van de juiste banden voor uw rijomstandigheden zijn allemaal cruciale stappen om ongelukken veroorzaakt door versleten of onjuiste banden te voorkomen. Investeren in het onderhoud en de vervanging van uw banden vergroot niet alleen uw veiligheid, maar draagt ​​ook bij aan de veiligheid van iedereen die met u de weg deelt.

Meer informatie op de website autodoc.nl