3 Manieren om te beginnen met beleggen

Geplaatst op 18 oktober 2023, om 00:01 uur

Beleggen is een manier om je geld te laten groeien en financiële doelen te kunnen bereiken. Of je nu spaart voor je pensioen, het opbouwen van vermogen of gewoonweg het maximaliseren van je inkomsten, er zijn verschillende manieren om te beginnen met beleggen. Omdat er verschillende vormen van beleggen zijn, hebben we er een aantal voor je uitgepikt die we graag willen bespreken. Dit is natuurlijk het beleggen in de klassieke losse aandelen die per stuk te koop zijn op de beurs, het beleggen in ETF’s, het bekende ‘mandje’ met aandelen die een bepaalde sector volgt of in CFD’s. Laatstgenoemde is vooral voor de ervaren belegger, maar willen we wel graag met je bespreken aangezien deze steeds populairder wordt.

Beleggen in losse aandelen

Beleggen in losse aandelen is een van de meest traditionele en directe manieren om je geld te investeren op de beurs. Wanneer je in losse aandelen investeert, koop je letterlijk aandelen in individuele bedrijven. Deze aandelen vertegenwoordigen een eigendomsbelang in het bedrijf en geven je soms zelfs recht op een deel van de winst (dividend) en zeggenschap in belangrijke beslissingen tijdens aandeelhoudersvergaderingen. Nu zal dit in het geval van grote bedrijven zoals Shell, Apple en ook Tesla niet het geval zijn, mits je natuurlijk voor miljoenen aan aandelen koopt. Het voordeel aan beleggen in losse aandelen, is dat je heel specifiek kunt bepalen waarin je wilt beleggen. Zo kun je vooraf tot in detail onderzoeken hoe een bedrijf ervoor staat en hoe de toekomst er uit zal kunnen zien.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Beleggen in een ETF

Exchange Traded Funds, zoals een ETF voluit heet, zijn beleggingsfondsen die op de beurs worden verhandeld, vergelijkbaar met aandelen. Deze fondsen volgen doorgaans een index, grondstof, obligatie of een mandje van aandelen. Het investeren in ETF’s biedt beleggers diversificatie doordat ze toegang krijgen tot een flink aanbod aandelen met één enkele transactie. Zo zijn bijvoorbeeld de ETF S&P 500 populair, maar ook de Vanguard exchange fund. Op deze manier kun je met een kleiner bedrag investeren in verschillende aandelen, iets wat bij het kopen van losse aandelen natuurlijk niet kan. Aandelen worden namelijk altijd al geheel verhandeld, dus je kunt niet zeggen dat je maar een kwart aandeel Tesla wilt kopen.

Beleggen in een CFD

Contract for Difference (CFD) is een financieel instrument dat beleggers de mogelijkheid biedt om te profiteren van prijsbewegingen van activa zoals aandelen, indices, valuta’s en grondstoffen, zonder de daadwerkelijke activa te bezitten. In plaats daarvan speculeert de belegger op het verschil tussen de openings- en sluitingskoers van het contract. CFD trading biedt beleggers hefboomwerking, wat betekent dat ze een grotere positie kunnen innemen met een kleinere investering. Hoewel dit potentieel hogere winsten oplevert, brengt het ook aanzienlijke risico’s met zich mee, aangezien verliezen snel kunnen oplopen. Het is belangrijk om precies te weten wat je doet en ook om ervoor te zorgen dat je de juiste strategie kiest als het gaat om het nemen van risico’s. Beleggen is en blijft natuurlijk altijd een risico. Je kunt je inleg of een deel ervan verliezen.