Rwandese ex-legerofficier(67) aangehouden op verdenking van volkerenmoord

Geplaatst op 3 oktober 2023, om 12:31 uur

ERMELO – Een 67-jarige Rwandese man is dinsdag in Ermelo aangehouden op verdenking van volkerenmoord in zijn vaderland, zo meldt het OM. De man, een voormalig legerofficier, verblijft sinds 1998 in Nederland en wordt verdacht van betrokkenheid bij de volkerenmoord van Hutu’s op Tutsi’s in Rwanda in 1994. Het betreft hier het zwaarste misdrijf volgens het internationale recht.

Er liep sinds 2012 een uitleveringsverzoek van Rwanda tegen de verdachte, maar door het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit was uitlevering naar Rwanda niet mogelijk. Vorig jaar werd zijn Nederlanderschap echter onherroepelijk ingetrokken door de Raad van State, waarna de man werd gearresteerd in de uitleveringszaak.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

In juni van dit jaar werd zijn uitlevering door de Hoge Raad echter ontoelaatbaar verklaard, omdat er het risico bestond dat de verdachte in Rwanda geen eerlijk proces zou krijgen. Hierop kwam de man vrij. Vervolgens is er nieuw onderzoek ingesteld tegen de man, ook in Rwanda, waaruit blijkt dat hij vermoedelijk betrokken is bij volkerenmoord in de gemeente Mugina in Rwanda in april 1994.

Na een conflict tussen Hutu’s en Tutsi’s werden bijna 800.000 mensen vermoord, voornamelijk Tutsi’s, in een paar maanden tijd in Rwanda. De verdachte wordt specifiek verdacht van betrokkenheid bij het in brand steken van een huis waar tientallen vrouwen en kinderen naartoe waren gevlucht na een aanval op een parochie in Mugina.

De verdachte zal vrijdag voor de rechter-commissaris verschijnen, die zal bepalen of hij langer in hechtenis moet blijven.