Stof voor bestrijding ongedierte zorgt voor hulpdiensten inzet

Geplaatst op 16 november 2023, om 21:15 uur

TOLKAMER – Donderdagmiddag rond 16.00 uur zijn hulpdiensten opgeroepen naar aanleiding van een melding over een vreemde lucht aan boord van een vrachtschip in Tolkamer. Bij aankomst bleek het om twee vrachtschepen te gaan die geladen waren met granen. In deze granen was een stof verwerkt ter bestrijding van ongedierte, die echter een te hoge concentratie bleek te hebben.

De schipper van een van de schepen merkte lichte gezondheidsklachten op en rook een ongebruikelijke geur. Na deze constatering is besloten op advies van Rijkswaterstaat naar een overnachtingshaven te varen. Metingen ter plaatse toonden aan dat de concentratie van de stof inderdaad gevaarlijk hoog was, waarop de brandweer werd gealarmeerd. De bemanningen van beide schepen zijn vervolgens van boord gehaald.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

De brandweer heeft de steiger afgezet om te voorkomen dat personen in de buurt van de schepen kunnen komen. Het risico concentreert zich voornamelijk in en rond het vrachtruim, binnen een straal van ongeveer 20 meter. De schippers zijn door ambulancepersoneel gecontroleerd en hebben het advies gekregen om naar het ziekenhuis te gaan als hun klachten verergeren.

Samen met Rijkswaterstaat hebben de schippers een plan opgesteld voor ontgassing, waarmee ze de volgende dag zullen beginnen. De schippers en hun gezin hebben besloten de nacht elders door te brengen.