Vrijspraak van betrokkenheid bij vergismoord in Beuningen - GelreNieuws.nl

Vrijspraak van betrokkenheid bij vergismoord in Beuningen

Geplaatst op 23 november 2023, om 13:54 uur

BEUNINGEN – De rechtbank heeft een 31-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats vrijgesproken van betrokkenheid bij een moord die plaatsvond in Beuningen op 6 juli 2020. Op die ochtend werd een man in Beuningen dodelijk getroffen door vuurwapengeweld, waarbij twee schutters uit een bestelbus op hem schoten. Het slachtoffer overleed later in een ambulance. Het bleek dat het slachtoffer niet het beoogde doelwit was; het betrof een vergismoord waarbij een onschuldige burger het slachtoffer werd.

De rechtbank had op 20 december 2022 al 6 andere mannen veroordeeld voor hun betrokkenheid bij deze moord. Op dat moment zat de 31-jarige man gedetineerd in het buitenland. Na zijn vrijlating in het buitenland werd hij door het Openbaar Ministerie (OM) vervolgd voor zijn vermeende betrokkenheid bij de moord. De aanklager beschuldigde de man ervan dat hij op 4 juli 2020 de bestelbus, die later bij de moord werd gebruikt, in Beuningen had geplaatst. Op 5 juli 2020 zou hij ook in Beuningen zijn geweest en de bestelbus hebben verplaatst, die later als vluchtauto diende. Op 6 juli 2020 zou de man betrokken zijn geweest bij de moord, ofwel als bestuurder van de vluchtauto, ofwel als schutter. De aanklager eiste een gevangenisstraf van 22 jaar tegen de man.

De rechtbank heeft vastgesteld dat de man op 4 juli 2020 inderdaad de bestelbus in Beuningen heeft geplaatst. Echter, er is geen bewijs in het dossier dat aantoont dat hij ook op 5 en 6 juli 2020 in Beuningen aanwezig was. Het dossier roept vragen op over zijn activiteiten op die dagen en bevat opmerkelijke details, maar dit is onvoldoende om betrokkenheid bij de moord te bewijzen. Omdat niet bewezen is dat de man op de hoogte was van het feit dat de bestelbus bedoeld was voor een moord, is er ook geen sprake van medeplichtigheid of strafbare voorbereiding. Om die reden spreekt de rechtbank de man vrij van betrokkenheid bij de moord.

Aangezien de man wordt vrijgesproken, worden de 6 nabestaanden van het slachtoffer niet-ontvankelijk verklaard in hun vorderingen voor schadevergoeding, en is de man niet verplicht om schadevergoeding aan hen te betalen.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com