Politie treft geen verwijt bij overlijden man - GelreNieuws.nl

Politie treft geen verwijt bij overlijden man

Geplaatst op 20 december 2023, om 15:09 uur

APELDOORN – Het optreden van politieagenten bij de aanhouding van een man op 23 juli 2023 in Apeldoorn, heeft op geen enkele wijze bijgedragen aan het latere overlijden van de man. Dit concludeert het Openbaar Ministerie Oost-Nederland op basis van het onderzoek door de Rijksrecherche.

Op 23 juli kwam bij de meldkamer een melding binnen dat in Apeldoorn Zuid een ongeklede man over straat liep, die verward gedrag vertoonde. De politie ging ter plaatse en constateerde dat er niet alleen sprake was van schending van de eerbaarheid, maar dat de man door zijn gedrag ook een gevaar vormde voor zichzelf en de omgeving. Zo ging de man een snackbar binnen, waar heet frituurvet en messen voorhanden waren. Daarom was het noodzakelijk om de man naar het politiebureau over te brengen, om daar te zoeken naar een passende oplossing.

De man bleek echter niet aanspreekbaar. Bij pogingen om hem in de politieauto te krijgen, verzette de man zich hevig en heeft de politie geweld gebruikt. Uiteindelijk kon de man zelf naar de politieauto lopen en is hij overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij onwel geworden en overleden.

Onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft de Rijksrecherche onderzoek gedaan naar het handelen van politie. Het onderzoek richtte zich op de vraag of het gebruikte geweld binnen de wettelijke kaders en de Ambtsinstructie voor de politie valt. Ook is onderzocht of het handelen van politie op enigerlei wijze heeft bijgedragen aan het latere overlijden.

De officier van justitie concludeert dat het gebruikte geweld rechtmatig en noodzakelijk was om de man onder controle te krijgen. Hij werd pas later, op het politiebureau, reanimatiebehoeftig. Uit het sectierapport is gebleken dat het geweld geen rol heeft gespeeld bij het overlijden. Het overlijden heeft een toxicologische oorzaak. Met het oog op de privacy van de man en uit respect voor de nabestaanden, zal het OM geen nadere details delen over de doodsoorzaak.

De betrokken politieagenten en de nabestaanden van de overleden man zijn op de hoogte gebracht van de uitkomsten van het onderzoek.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com