Politie schaalt op om meer boerenacties te voorkomen - GelreNieuws.nl

Politie schaalt op om meer boerenacties te voorkomen

Geplaatst op 6 februari 2024, om 19:04 uur

BINNENLAND – De politie in Oost-Nederland schaalt op om nieuwe boerenacties te voorkomen of om in te kunnen grijpen. Dit besluit komt als reactie op de acties die gisteravond en vanochtend plaatsvonden. Waarnemend politiechef Gert Veurink verklaarde: “Een demonstratie is toegestaan binnen de grenzen van de wet, maar bij de acties op maandagavond was daar geen sprake van. De strafbare feiten die bij deze acties zijn gepleegd zijn onacceptabel.”

Gisteravond vonden er in Overijssel en Gelderland op vijftien verschillende locaties acties plaats, waaronder het dumpen van afval, brandstichting en het blokkeren van wegen met afval of landbouwvoertuigen. Deze onaangekondigde acties veroorzaakten grote hinder en leidden op sommige plaatsen tot gevaarlijke situaties. De politie was aanwezig op alle locaties om de orde te handhaven en strafbare feiten te stoppen.

Op de A50 werden twee mannen aangehouden voor het dumpen van afval en brandstichting. Deze actie leidde tot een afsluiting van de A50 tussen Arnhem en Zwolle. Beide verdachten zitten vast en het onderzoek loopt. Bovendien werd er asbesthoudend materiaal aangetroffen, wat grote risico’s met zich meebrengt voor de gezondheid, ook voor de hulpverleners die ermee in aanraking komen.

Op sommige locaties werden blokkades beëindigd na contact tussen de politie en de actievoerende boeren, soms direct en soms na enige tijd. Op enkele andere locaties heeft de politie opritten van wegen geblokkeerd om te voorkomen dat landbouwvoertuigen de snelweg opgingen. Op drie locaties moest de politie de veiligheid van brandweerlieden waarborgen omdat ze werden gehinderd of belaagd. De exacte locaties van deze incidenten zijn niet vermeld in het bericht.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com