Arnhem legt Pegida-voorman gebiedsverbod voor 6 maanden op - GelreNieuws.nl

Arnhem legt Pegida-voorman gebiedsverbod voor 6 maanden op

Geplaatst op 21 maart 2024, om 19:06 uur

ARNHEM – De leider van Pegida, Edwin Wagensveld, heeft van burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem een zes maanden durend verbod gekregen om zich in de stad te bevinden. Dit besluit volgt op een direct van kracht zijnde gebiedsbeperking die Marcouch hem heeft opgelegd. Binnen drie maanden zal de burgemeester dit besluit opnieuw beoordelen, zoals hij Wagensveld heeft medegedeeld. Wagensveld had plannen om aanstaande zaterdag een Koranverbranding te organiseren op het Jansplein in Arnhem, maar dit werd woensdag door Marcouch verboden, mede op aanbeveling van de politie uit zorg voor ongeregeldheden en specifieke terroristische dreigingen. Na deze beslissing verklaarde Wagensveld via social media dat hij desondanks zaterdag naar Arnhem zou afreizen, wat resulteerde in het gebiedsverbod meldt De Telegraaf.

Marcouch uit zijn bezorgdheid dat Wagensvelds aanwezigheid mogelijk gewelddadige individuen en groepen zal aantrekken die zijn actie willen dwarsbomen of verhinderen. Er zijn gerichte bedreigingen geuit tegen Wagensveld. Daarnaast verwacht de burgemeester de opkomst van groepen die op zoek zijn naar confrontaties. Hij wijst op de “hoge mate van waarschijnlijkheid” van dergelijke incidenten.

‘Onvoorspelbaarheid’ Marcouch benadrukt dat door oproepen op social media waarschijnlijk veel tegendemonstranten in de uren voorafgaand aan de nu verboden demonstratie naar Arnhem zullen komen, wat “de onvoorspelbaarheid en daarmee de onbeheersbaarheid van de ernstige verwachte wanordelijkheden” verhoogt. De politie heeft aangegeven de veiligheid niet te kunnen waarborgen, zelfs niet met een grote inzet van politiekrachten.

Eerder, in januari, probeerde Wagensveld een Koranverbranding uit te voeren in Arnhem, wat leidde tot een bijeenkomst die escaleerde in rellen en vechtpartijen. Toen moest de politie ingrijpen om Wagensveld te beschermen. Destijds werd de bijeenkomst door Marcouch niet verboden, aangezien demonstreren als een recht wordt beschouwd.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com