Steekpartij Musispark Arnhem: OM eist gevangenisstraf voor poging moord - GelreNieuws.nl

Steekpartij Musispark Arnhem: OM eist gevangenisstraf voor poging moord

Geplaatst op 11 april 2024, om 15:09 uur

ARNHEM – Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland eist een gevangenisstraf van tien jaar tegen een 38-jarige verdachte voor een poging moord, gepleegd met een stanleymes op de trappen achter Stadstheater Musis Sacrum in Arnhem op 14 juli vorig jaar.

De verdachte en het slachtoffer hadden al een week ruzie en verdachte bedreigde zijn slachtoffer een dag voor het incident, op 13 juli, met een mes. Op camerabeelden te zien is dat de man op 14 juli in de avond in één rechte lijn op zijn slachtoffer af loopt en daarbij het steekwapen in zijn zak verstopt houdt, totdat hij bij zijn slachtoffer is. Daar zegt hij, voordat hij insteekt in de nek: ‘Zo, dit heb je nog tegoed’. De officier van justitie vandaag voor de rechtbank in Arnhem tijdens de motivering van de strafeis: “Er was geen sprake van het handelen in een ogenblikkelijke gemoedsopwelling, maar van een situatie waarin verdachte de gelegenheid had om over zijn voorgenomen daad na te denken.”

Het slachtoffer heeft, zo blijkt later, een snee van 20 centimeter in zijn nek en er wordt gevreesd dat zijn slagaders zijn geraakt. Er wordt een T-shirt tegen zijn hals gedrukt om het bloeden te stoppen. Uiteindelijk blijken -alhoewel het weinig scheelt- de verwondingen niet dodelijk, maar er zijn wel 58 hechtingen nodig om de wond te hechten.

“Een groot ontsierend litteken rondom de plek van het letsel houdt deze man als herinnering over aan deze zomerdag”, aldus de officier van justitie vandaag. “Hij zal waarschijnlijk zijn leven lang bij elke keer dat hij in de spiegel kijkt, terug denken aan deze dag.”

Het OM: “Wat zich daar precies heeft afgespeeld, is goed te zien op de camerabeelden van het Stadstheater. Van alle aanwezigen tijdens het steekincident –en dat waren er nogal wat– zijn diezelfde dag nog getuigenverklaringen afgenomen. Zij wezen verdachte aan als degene die had gestoken.”

Volgens het OM heeft verdachte geprobeerd zijn slachtoffer opzettelijk en met voorbedachten rade van het leven te beroven, wat neerkomt op poging moord. De verdachte is onderzocht in het Pieter Baan Centrum: op basis van het rapport is geen aanleiding om uit te gaan van verminderde toerekeningsvatbaarheid. Het OM gaat mee in die conclusie en stelt zodoende dat de man volledige verantwoordelijkheid draagt voor de gepleegde strafbare feiten.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com