Is veganistisch eten gezond voor ouderen?

Geplaatst op 25 mei 2024, om 00:00 uur

Wageningen universiteit zoekt proefpersonen voor wetenschappelijk onderzoek.

 

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Wageningen universiteit doet onderzoek naar het effect van een volledig plantaardig voedingspatroon op de (spier)gezondheid van 65-plussers. Is een veganistisch eetpatroon wel écht gezond op latere leeftijd?

Er is steeds meer aandacht voor plantaardige voeding. Veel mensen verminderen hun inname van vlees en andere dierlijke producten vanwege dierenwelzijn en het milieu. Daarnaast brengt het eten van meer plantaardige voedingsmiddelen gezondheidsvoordelen met zich mee. Zo kan plantaardig eten helpen bij het afvallen en het verlagen van het cholesterol. Aan de andere kant bevat een plantaardig voedingspatroon vaak minder eiwitten, welke het lichaam minder goed kan opnemen. Dit terwijl het eten van voldoende eiwitten van goede kwaliteit van groot belang is voor optimaal behoud van de spieren op hogere leeftijd.

Onderzoeker Jacintha Domić van de Wageningen universiteit bekijkt met een groot onderzoek het effect van een veganistisch voedingspatroon op de spieren van 65-plussers. Ook kijkt zij naar andere uitkomstmaten. “Door ook andere gezondheidsuitkomsten mee te nemen, krijgen we een compleet beeld van de gevolgen van veganistisch eten op hogere leeftijd en kunnen we voedingsadviezen voor 65-plussers beter afwegen”.

Meer informatie over het onderzoek

Het VOLD-onderzoek zoekt nog 65-plussers, die geen vegetariër of veganist zijn. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 14 weken, daarvan volgen deelnemers 12 weken een veganistisch eetpatroon of hun gebruikelijke eetpatroon. Sommige deelnemers volgen ook een krachttraining programma. Voor, tijdens en na het onderzoek voeren de onderzoekers metingen uit die veel informatie geven over de gezondheid. Bijvoorbeeld een MRI-scan, spierkrachtmeting, spierbiopt en bloedafname. Deelnemers krijgen een vergoeding van €480 tot 580 euro en reiskosten. Ook ontvangen zij om de week gratis voedingsproducten naar voorkeur. Is dit onderzoek iets voor u, of wilt u meer weten? Neem dan vrijblijvend contact op via [email protected] of 06-25294320 (ma-vrij 9:00-17:00).