Zonwering voor koele zomers en een betere energierekening - GelreNieuws.nl

Zonwering voor koele zomers en een betere energierekening

Geplaatst op 14 mei 2024, om 00:00 uur

De afgelopen jaren zijn we getrakteerd op zeer hoge temperaturen tijdens de zomermaanden. De mobiele airco’s en ventilatoren waren niet aan te slepen. Logisch, want je wil toch het liefst verkoeling vinden in je eigen huis. Vooral ’s nachts om een goede nachtrust te krijgen. Hoewel dit goede oplossingen zijn, vragen ze vaak ook veel energie. Er zijn verschillende andere manieren om je huis te verkoelen en die bijdragen aan een comfortabel en energiezuinig huis. Deze oplossingen vallen allemaal onder de noemer ‘zonwering’.

Zonwering

Onder zonwering verstaan we allerlei oplossingen die je kan aanbrengen aan je woning, zowel binnen als buiten op de gevel, die de zon uit je huis weren. De een zal dat effectiever doen dan de ander en het ene zal je misschien esthetisch mooier vinden dan een andere oplossing. Zo is er gelukkig voor iedereen iets te vinden wat de zon kan weren uit het huis. Door zon te weren houdt je de warmte buiten, zodat het automatisch binnen koeler blijft. Dat kun je al doen door overdag de gordijnen dicht te houden op de zonkant. Hou daarbij ook ramen en deuren gesloten om de warmte buiten te sluiten. Er zijn verschillende manieren om de zon te weren. Welke het beste bij jou en je woning past, is natuurlijk helemaal aan jou.

Natuurlijke zonwering

Je kan kiezen voor een natuurlijke vorm van zonwering door voor het raam bijvoorbeeld een pergola te bouwen waar mooie klimplanten voor een zonwerend bladerdak gaan zorgen. Je kan ze ook bedekken met schaduwdoeken. Het wordt veel gebruikt als zonwering voor het terras, maar zal voor het huis verder weinig kunnen doen.

Luifels & markiezen

De meest klassieke vorm van zonwering is de luifel. Ze bieden bescherming tegen de zon en kunnen een raam afdekken om zo te voorkomen dat de zon daadwerkelijk binnenvalt. Esthetisch zijn luifels een meerwaarde voor de woning. Ze zijn immers in allerlei kleuren en dessins verkrijgbaar. Daarnaast kun je de luifel handmatig of elektrisch bedienen. Luifels zijn er in verschillende vormen. Zo is er de uitval- of knikluifel, maar ook een markiesluifel. Markiezen vormen ook een traditionele vorm van zonwering en bieden de mogelijkheid om ramen individueel te beschermen tegen invallend zonlicht. Ze hebben een elegante uitstraling en kunnen tevens handmatig of elektrisch worden bediend. Door luifels, zoals markiezen, strategisch te plaatsen kun je met gemak delen van het huis beschermen tegen direct zonlicht, waardoor het interieur koeler blijft en de behoefte aan airconditioning wordt verminderd.

Rolluiken

Steeds populairder worden de rolluiken om de zon mee te weren uit je huis. Rolluiken vormen een veelzijdige optie voor zonwering die daarnaast ook nog eens meer privacy en veiligheid aan je huis geeft. Bij zonwering-fabriek.nl heb je een ruime keuze aan rolluiken, zoals handmatig, elektrisch of via zonne-energie bediend, in diverse kleuren en stijlen. Rolluiken sluiten het huis helemaal af, waardoor warmte buiten blijf in de zomer. En andersom werken ze ook; in de winter houden ze warmte juist binnen. Slaap je slecht? Een koele, verduisterde kamer kan wonderen doen voor je nachtrust. Rolluiken kunnen hier zeker bij helpen.

Screens met zuignappen

Het nadeel van een rolluik is dat het geen licht doorlaat en je met dichte rolluiken in het donker kan zitten. Wil je toch genieten van daglicht, maar niet van de warme zonnestralen, dan kun je ook kiezen voor screens met zuignappen. Gemakkelijk op maat te koop en zo aan alle ramen en deuren bevestigt. Warmte wordt zoveel mogelijk buiten gehouden, zodat het in huis lekker koel blijft. Ook bieden ze voldoende ventilatie als je toch een deur of raam een stukje openzet.

Energiebesparing en zonwering

Zonweringsoplossingen kunnen bijdragen aan energiebesparing in huis. Door de warmte buiten te houden, verminderen rolluiken, luifels en screens de behoefte aan airconditioning, waardoor energiekosten worden verlaagd. En dat is overigens ook weer goed voor het milieu. Door te investeren in kwalitatieve zonwering geniet je van comfort en een koel huis, terwijl je tegelijkertijd bijdraagt aan een duurzamere levensstijl. En omdat er voor iedere woning een geschikte zonwering verkrijgbaar is, kan iedereen genieten van een lekker gekoeld huis.

Stijlvol zonweren

Het is dus altijd mogelijk om stijlvol van een koel huis te genieten. Bij Zonwering Fabriek kun je bijvoorbeeld verschillende kleuren kiezen voor de rolluiken. Combineer bijvoorbeeld een witte lijst met zwarte rolluiken of ga voor stijlvol in één kleur. Wat je ook kiest, je start altijd met verkoelen en besparen op de energierekening. Bovendien help je je zelf zo een hete zomer door.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com