Een zeecontainer als woning: alle voordelen en nadelen op een rijtje

Geplaatst op 3 juni 2024, om 00:00 uur

Inmiddels zijn de meesten van ons wel bekend met het concept van het ‘tiny house’: een klein woninkje dat uitkomst voor sommigen die geen volwaardige woning kunnen vinden. Deze zijn echter ook nog niet echt goedkoop. Een zeecontainer als woning is dat wel. We zetten alle voordelen en nadelen met betrekking tot van een container een woning bouwen op een rijtje.

Voordeel: betaalbaar een eigen dak boven je hoofd

Een zeecontainer als woning zou geen ‘ding’ zijn als daar geen goede aanleiding voor was. Met de hoge woningnood en de verhitte woningmarkt in Nederland, biedt dit een mogelijkheid om alsnog op een betaalbare manier aan een dak boven je hoofd te komen. Daarbij helpt het ook dat voor een containerwoning niet veel grond nodig is, dus ben je daar ook minder geld aan kwijt.

Nadeel: gebrek aan opslagruimte

Maar er zitten natuurlijk ook nadelen aan een zeecontainer als huis. Na het functioneel inrichten van de container zodat je er comfortabel kunt wonen, blijft er weinig ruimte meer over voor opslag. De meesten van ons hebben, ook op jonge leeftijd al, meer spullen verzameld dan er waarschijnlijk plaats voor is. Als oplossing kun je ervoor kiezen om een opslagcontainer te kopen of huren voor erbij, zodat je je bezittingen alsnog binnen handbereik houdt.

Voordeel: korte bouwtijd

Een containerwoning is niet alleen relatief goedkoop, je hoeft er ook niet zo lang op te wachten als een nieuwbouwwoning. De bouwtijd van een containerwoning is immers kort. Binnen enkele weken kan de container gereed zijn gemaakt voor bewoning en in veel gevallen is er geen fundering nodig voor plaatsing van de container. Daardoor kun je snel onderdak hebben.

Nadeel: smalle woning

Het gebrek aan ruimte vertaalt zich niet alleen in een gebruik aan opslagruimte, maar ook in een moeilijk in te richten woning. Dat komt door de afmetingen van een zeecontainer. Die mag dan wel 12 meter lang zijn, maar hij is ook maar 2,5 meter breed. En dat is behoorlijk smal voor een woning. Een oplossing zou kunnen zijn om er twee naast elkaar te zetten en met elkaar te verbinden, maar dan ben je wel meer geld kwijt. Maar dan heb je wel een twee keer zo grote containerwoning.

Voordeel: ecologische keuze

Voor zij die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben, is een zeecontainer als woning ook een interessante optie. Het is namelijk een ecologische keuze. Tenzij je een dure, gloednieuwe zeecontainer koopt, investeer je in het herbestemmen van een restproduct van de scheepvaartindustrie. De container bestaat immers al, is al gebruikt en wordt door jou nu voor een ander doeleinde hergebruikt.

Nadeel: isolatie is een uitdaging

Op het gebied van duurzaamheid sta je tegelijkertijd wel ook voor een uitdaging. Het is namelijk een hele taak om een zeecontainer goed te isoleren zodat je er comfortabel in kunt wonen. Niet dat het onmogelijk is, maar het is wel iets waar je in moet investeren.

Het kan dus een werkbare optie zijn om je persoonlijke woningnood op te lossen door een woning van een zeecontainer te maken. Een zeecontainer verbouwen tot woning is snel en relatief betaalbaar. Je moet er wel offers voor maken, maar dat is een eigen dak boven je hoofd hebben het wellicht wel waard.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com