De beste aanpak bij verslaving

Verslavingen komen veel voor in ons land. Naar schatting zijn circa twee miljoen Nederlanders verslaafd. Waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal nog veel hoger. Een groot probleem. Een probleem wat ook nog eens ongelooflijk veel druk uitoefent op ons zorgsysteem. Daarnaast zijn de meningen over hoe dit probleem moet worden aangepakt sterk verdeeld. Want wat is de beste aanpak bij verslaving? En hoe kan terugval voorkomen worden? 

Afkicken in het buitenland versus Nederland 

 

Opvallend genoeg wijken steeds meer verslaafde Nederlanders uit naar het buitenland om daar hulp te krijgen. Niet omdat de hulp in Nederland niet goed is, maar wel omdat afkicken in het buitenland veel andere voordelen biedt. Maar waarom zou je een afkick kliniek zuid afrika, Thailand of een ander land verkiezen boven eigen land? 

 

  • Weg van de dagelijkse triggers komt men minder snel in de verleiding om opnieuw te gaan gebruiken. In je eigen omgeving blijven die triggers toch heel dichtbij. Bijvoorbeeld door mensen die je tegenkomt of een specifieke plek in de buurt van je woning. Door jezelf in alle anonimiteit te begeven in het buitenland, beschik je echt over een geheel nieuwe frisse start.

  • De wachtlijsten bij onze GGZ-instellingen zijn erg lang. Vaak moeten mensen weken en soms wel maanden wachten op een plekje. Natuurlijk verdient iedereen hulp, maar soms komt de hulp te laat als het wachten zo lang duurt. Zeker bij een verslaving is het belangrijk dat er zo spoedig mogelijk hulp wordt geboden. Hoe langer dit immers duurt, hoe dieper deze personen in hun verslaving weg kunnen zakken en hoe lastiger het wordt om ze hier weer uit te trekken. De wachtlijsten in het buitenland zijn meestal korter. Hierdoor is men eerder in staat om hulp te krijgen. Vaak kunnen ze zelfs al direct beginnen.

  • De klinieken in het buitenland zijn gespecialiseerd in verslavingen en weten precies welke hulp ze moeten bieden.Veelal wordt er een plan op maat gemaakt. De ene verslaafde is de andere verslaafde niet. Hierbij ligt de focus vooral op het aanpakken van de onderliggende problematiek. Door deze specialistische hulp is de kans op clean blijven in de toekomst veel groter. 

 

Goede nazorg 

 

Afkicken in een kliniek is niet voldoende als er daarna helemaal geen hulp meer mogelijk is. Een alcoholverslaving of drugsverslaving gaat nooit helemaal weg. Het zal altijd bij je blijven. Op moeilijke momenten in je leven is de kans dan ook groot dat je die verleiding weer voelt. Belangrijk is dat je op die momenten weet wat je moet doen om hier niet aan toe te geven.

Als enkel de verslaving wordt behandeld en niet de onderliggende problematiek, is de kans op terugval ontzettend groot. Als je dan opnieuw voor dezelfde problemen komt te staan als voorheen, grijp je al snel weer naar dit copingsmechanisme.

Men moet dus leren hoe ze met deze situatie om moeten gaan. Hoe ze moeten dealen met bepaalde moeilijke momenten in hun leven. Zonder dat ze hierbij verdovende middelen gebruiken. Goede nazorg is hierbij van essentieel belang. Zoek uit of dit door de door jou gekozen afkickkliniek wordt geboden. Zo is er altijd iets of iemand die je kunt bellen als je dreigt terug te vallen.  

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com