Bang voor de tandarts? Dit kan de angsttandarts van Denteam Clinics voor je doen

Er zijn weinig mensen die voor hun plezier naar de tandarts gaan. Maar er bestaat een verschil tussen er geen zin in hebben en er heel erg tegenop zien. Angst voor de tandarts is niets unieks, best veel mensen hebben ermee te maken: naar schatting heeft één op de vijf Nederlanders in meer of mindere mate last van tandartsangst. Bij sommigen van hen leidt dat zelfs tot het jarenlang mijden van zorg. Geldt dat ook voor jou of een naaste? Wees je er dan van bewust dat er zoiets bestaat als een angsttandarts. Die vind je bijvoorbeeld in praktijken van Denteam Clinics. Vind jouw dichtstbijzijnde praktijk op denteamclinics.nl. Wij leggen ondertussen uit wat hun angsttandarts voor jou of je naaste kan doen.

Hoe ontstaat angst voor de tandarts?

Tandartsangst kan door verschillende dingen veroorzaakt worden. Er kan een traumatische ervaring uit het verleden aan ten grondslag liggen, bijvoorbeeld bij een behandeling die bijzonder pijnlijk geweest is of waarbij geen begrip voor jou als patiënt is getoond. Voor anderen kan het juist weer gaan om het uit handen geven van controle. Maar het geluid van de boor van de tandarts kan gevoelens van angst oproepen. Sommige mensen willen niet naar de tandarts omdat ze gevoelig zijn voor prikkels of geuren in de behandelkamer. Dan zijn er ook nog de mensen die lang niet zijn geweest en een gevoel van schaamte en angst voor een negatief oordeel hebben. Dit zijn allemaal menselijke gevoelens. Dat begrijpen ze bij Denteam Clinics, maar ze vinden ook dat angst geen reden moet hoeven te zijn om noodzakelijke zorg uit of zelfs af te stellen.

Wat is een angsttandarts?

Dat laatste is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar dat neemt de angst en de drempel niet weg. De patiënt met angst moet echt tegemoet gekomen worden om die drempel te verlagen. Daarvoor bestaat er de angsttandarts, die ook door Denteam Clinics wordt aangeboden. Dat is een tandarts die extra ervaring en scholing bezit in het begeleiden van mensen die bang zijn voor tandheelkundige behandelingen. Een angsttandarts kan omgaan met mensen met lichte zenuwen, maar ook met zij die met een ernstige fobie waarbij zelfs het maken van een afspraak al stressvol is te maken hebben. Deze tandarts werkt met technieken en communicatiestijlen die sterk gericht zijn op het geruststellen van de angstige patiënt, het bieden van een gevoel van controle en het opbouwen van vertrouwen. Dat houdt vaak ook in dat het tempo dat voor de patiënt acceptabel is aangehouden wordt. Het gaat dus naast behandelen vooral ook om luisteren, uitleggen en samen beslissen.

Wat doet de angsttandarts van Denteam Clinics anders?

In tegenstelling tot een normale behandelingsafspraak bij een tandarts, begint een behandeling bij de angsttandarts van Denteam Clinics altijd met een intakegesprek. Daarbij ligt de focus niet meteen op je gebit, maar eerst op jou als persoon. Samen verken wat het is dat je bang voor de tandarts maakt en wat het is dat je eerder meegemaakt hebt dat die angst zou kunnen veroorzaken. Op basis daarvan kan bepaald worden wat nodig is voor jou om je meer op je gemak te voelen bij de tandarts. Pas als dat gebeurt ga je samen kijken naar een behandelplan waarbij je altijd zelf de regie houdt. Wil je liever eerst een rondleiding om je meer op je gemak te voelen met de omgeving, dan kan dit. Wil je eerst even in de stoel zitten om te wennen? Ook dat kan, als dat het doorzetten van de behandeling mogelijk kan maken voor jou.

Behandeling in stapjes

Als het dan zo ver is dat de tandarts wel in je mond mag kijken, hoeft dat niet meteen een uitgebreide behandeling te zijn. Een belangrijk principe bij angstbegeleiding door de angsttandarts is immers het opbouwen van vertrouwen in kleine stappen. Daarom wordt vaak eerst alleen een controle uitgevoerd, eventueel gevolgd door een eenvoudige schoonmaakbeurt van het gebit. Ook daarbij bespreekt tandarts van tevoren eerst exact wat er gaat gebeuren. Als jij aangeeft dat je wilt stoppen, dan gebeurt dat. Zo vindt de behandeling geheel op jouw tempo plaats.

Mogelijkheden voor extra ondersteuning

Soms is angst zo hevig dat bovenstaande zaken niet toereikend zijn om tot een behandeling te kunnen komen. Ook dan kan Denteam Clinics samen met jou verder kijken naar aanvullende opties. In sommige gevallen kan een behandeling bijvoorbeeld onder een lichte roes of volledige narcose worden uitgevoerd, zodat je er weinig of niets van meekrijg. Dat gebeurt dan altijd onder toezicht van een anesthesioloog. Naast mensen met een ernstige fobie wordt deze methode ook geregeld toegepast bij mensen met een verstandelijke beperking. Wil je je angst bij de wortel aanpakken? Dan kan Denteam Clinics je in contact brengen met een professional die je helpt om je angst structureel aan te pakken. Heb je afleiding nodig tijdens de behandeling? Dan kun je op sommige locaties gebruikmaken van rustgevende afleiding, zoals een koptelefoon met ontspannende muziek of zelfs een VR-bril.

De eerste stap is altijd het moeilijkst. Denteam Clinics probeert die makkelijker te maken door te communiceren dat niemand zich hoeft te schamen voor zijn of haar gebit of angst. Ongeacht de situatie ben je welkom en kijkt de angsttandarts niet terug, maar vooruit. Uiteindelijk blijft een gezond gebit belangrijk voor je algehele gezondheid, dus alles wat de drempel kan verlagen voor jou om alsnog je te laten behandelen kan ingezet worden om je meer op je gemak te stellen.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com