Dievenbende opgerold

Geplaatst op 17 oktober 2008, om 12:45 uur

Zutphen – De politie heeft onlangs een onderzoek naar een aantal woninginbraken en diefstallen van auto’s en bromfietsen afgerond. Er werden vijf Zutphense verdachten en één Arnhemmer aangehouden. Ook werden drie helers aangehouden. Diverse spullen konden aan de gedupeerden worden teruggegeven. De vier hoofdverdachten zitten nog in voorlopige hechtenis.

Inbraken
Op zoek naar flatscreens, computers en laptops werd met grof geweld ingebroken in woningen. De ene keer werd de deur geforceerd en een andere keer werd de ruit ingeslagen. Niet alleen overdag maar ook ’s avonds gingen de verdachten op pad om buit te ‘scoren’.
De inbraken vonden vooral in Zutphen en directe omgeving plaats, maar ook in Loenen en Geesteren waren bewoners de dupe van de verdachten. Er staan een tiental woningen op de lijst van de politie met locaties waar de verdachten zouden hebben ingebroken.

Andere feiten
Niet alleen woninginbraken staan op het lijstje van de politie. De mannen worden ook verdacht van diefstal van een drietal auto’s en even zoveel bromfietsen. Een van de Melatensteeg in Zutphen gestolen auto werd later uitgebrand terug gevonden. De andere voertuigen werden vaak ernstig beschadigd teruggevonden en waren allemaal in Zutphen gestolen.

Heterdaad
Op 3 september werd bij de manege aan de Damlaan in Eefde een 22-jarige Arnhemmer op heterdaad aangehouden en in de dagen erna werden twee Zutphenaren (21en 26 jaar) voor mogelijke betrokkenheid bij deze en andere inbraken.

In de daarop volgende periode werden nog drie Zutphenaren  (28,35 en 43 jaar)aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij één of meerdere inbraken of diefstallen. De verdachten werden uitgebreid verhoord en tijdens het onderzoek konden ook drie Zutphense helers worden aangehouden. Zij worden ervan verdacht ondermeer gestolen flatscreens te hebben gekocht.

Voorgeleid
Vier verdachten, de Arnhemmer en drie Zutphenaren ( 28,35 en 43) zijn voorgeleid voor de Rechter-commissaris en verblijven sindsdien in voorlopige hechtenis. Het proces-verbaal wordt binnenkort overgedragen aan het Openbaar Ministerie in Zutphen.

Nagenoeg alle gedupeerden zijn inmiddels op de hoogte gebracht van de resultaten van het politieonderzoek.