Heeft de Tamme kastanje van Beltrum de X-factor?

Geplaatst op 10 oktober 2008, om 14:54 uur

Beltrum – Sinds 8 september vindt er in Berkelland een bijzondere lokale verkiezing plaats. Een boomverkiezing. Met de vraag ´Welke boom heeft de X-factor´ doet de Bomenstichting een oproep aan alle Berkellanders om hun favoriete boom bekend te maken.

Met nog een week te gaan staat bovenaan met 74 stemmen. Maar kan hij deze plaats ook behouden tot het einde van de verkiezing?

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Dat de X-factor niet alleen voor mensen geldt, maar ook voor bomen blijkt uit de prachtige nominaties en reacties op de website van www.boomverkiezing.nl. Er zijn 172 stemmen uitgebracht en 14 bomen genomineerd. De inwoners van Berkelland zijn trots op hun bomen. Uit de verhalen blijkt dat bomen voor hen een belangrijke plaats innemen in hun omgeving.

Op dit moment staat de tamme kastanje voor de RK Kerk van Beltrum bovenaan. Er zijn veel mensen die mooie jeugdherinneringen hebben aan deze boom; “Het is een stoere oude boom waar we met veel plezier kastanjes plukten tijdens de basisschooltijd. Hij staat er als een symbool voor velen.” Een andere stemmer zegt: “Deze boom heeft de X-factor, omdat hij een soort hart van het dorp symboliseert.” Op de tweede plaats staat een oude berk aan het wildpad te Ruurlo. De persoon die de boom heeft genomineerd heeft hem met zijn auto geraakt. Ondanks de beschadigingen heeft de boom de klap overleefd.

Opvallend is de grote diversiteit aan genomineerde bomen. Een aantal daarvan zijn monumentaal. Een van de kanjers is natuurlijk de meerstammige Kroezeboom van 300 jaar te Ruurlo met een omtrek van meer dan tien meter! Ook de fladderiep te Borculo en de prachtig kerngezonde monumentale knotwilg van 300 jaar langs de Slaapweg te Geesteren zijn bomen met een rijke historie en karakter.

De boomverkiezing levert veel publiciteit op voor bomen. Organisator van de boomverkiezing in Berkelland, Roy Nijman, heeft zelfs een bijdrage geleverd aan een reportage van Hart van Nederland van SBS6. De reportage van SBS6 en de verhalen en foto’s van de bomen zijn te bewonderen op www.boomverkiezing.nl.

Nomineren en stemmen kan nog tot 17 oktober via www.boomverkiezing.nl.