Duo verdacht van 75 oplichtingzaken in Nederland

Geplaatst op 13 november 2008, om 13:57 uur

DOETINCHEM/SNEEK –  De politie Fryslân heeft met de aanhouding van een 44-jarige vrouw en een 53-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats,  75 oplichtingzaken opgelost. Het duo werd op 9 augustus aangehouden en  wordt ook verdacht van een aantal oplichtingzaken in de Achterhoek en de Veluwe.

De verdachten werden gezocht voor gevallen van flessentrekkerij waarbij de twee vaak in horecagelegenheden overnachtten zonder te betalen. Zij zouden zich tevens schuldig hebben gemaakt aan oplichting van burgers door geld van hen te lenen zonder terug te betalen en aan verduistering en diefstal van goederen.

Op vrijdag 8 augustus 2008 kreeg de politie de melding van een eigenaar van een bed and breakfast in Sneek. Deze gaf aan dat twee personen een accommodatie hadden gehuurd en dat hij informatie had dat het tweetal landelijk gesignaleerd stond voor oplichting.

In Fryslân zou het duo zich vanaf januari 2006 tot hun aanhouding op 9 augustus, aan oplichting schuldig hebben gemaakt in onder andere Franeker, Wierum, Metslawier, Holwerd, Aldeboarn, Lemmer, Tijnje, Akkrum, Hantum, Augustinusga en Ferwert.

De verdachten bleken na onderzoek nog gezocht te worden voor ruim 50 andere oplichting-zaken, gepleegd in dezelfde periode in andere plaatsen in Nederland. Zo worden zij ook verdacht van oplichtingzaken in de Achterhoek, waarbij zij contact zochten met mensen die aan een kerkelijke instelling verbonden waren en hen wisten over te halen om hen geld te geven. Ook hier zijn B&B-locaties door de twee gedupeerd. De gedupeerden komen onder andere uit Doetinchem, Winterswijk, Aalten, Lichtenvoorde, Lochem en Vorden. Op de Veluwe werden ondernemers in Harderwijk en Nunspeet benadeeld. De twee zitten thans in voorarrest en staan op 25 november terecht voor de meervoudige kamer van de rechtbank Leeuwarden.