Gestolen bestelbusje onderschept bij controle in Apeldoorn

Geplaatst op 18 december 2008, om 16:30 uur

Verkeerscontroles Zutphen|Foto Fotobureau KerkmeijerAPELDOORN – De politie, douane en belastingdienst hebben donderdag  een gezamenlijke controle gehouden bij Apeldoorn. Naast de aanhouding van een man in een gestolen bestelbusje, een overbelading van 500 kilo werden er ook enkele auto’s uit het verkeer gehaald in verband met belastingschuld.

Bij de controle die tussen 08.30 uur en 15.00 uur plaats vond, werd aandacht besteed aan alle aspecten die met de verkeersveiligheid te maken hadden. Zo selecteerden motorrijders rond de A 1 en N 345 voertuigen waarvan of de technische staat niet in orde was (verlichting, technische staat aanhanger) of de bestuurder een overtreding (geen gordel, niet handsfree bellen) beging.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

In het controlegebied was van het Korps Landelijke Politiediensten en de Belastingdienst ondersteuning met mobiele data terminals aanwezig. Passerende voertuigen werden ‘gescand’ en zo werd direct duidelijk of er bijzonderheden met de auto of de bestuurder waren.

De bestuurders werden begeleid naar een controleplaats aan de Zutphensestraat. Hier werden zij opgevangen in controlestraten, waar agenten, de douane en de belastingdienst ieder hun werk deden.

Tijdens het scannen passeerde een bestelbusje dat gisteren in het westen van het land gestolen bleek. Politiemotorrijders zagen kans de bus op een veilige wijze naar een parkeerplaats te loodsen. Hier werd de 23-jarige uit Eerbeek afkomstige bestuurder aangehouden. Hij werd voor verhoor overgebracht naar het politiebureau in Apeldoorn.

Ook werden een combinatie aangetroffen die ruim 500 kg te zwaar was beladen. De lading moest worden overgeladen. Opvallend en tevens gevaarlijk was een vrachtwagenbestuurder die met een geopende hydraulische laadklep reed. In alle haast was hij vergeten deze te sluiten. Gelukkig was er nog geen lading uitgevallen. Twee bestuurders hadden in hun auto dozen opgestapeld waardoor er nagenoeg geen zicht was. Naast deze bekeurde bestuurders kregen 22 anderen een boete voor feiten als het niet dragen van de gordel, gladde banden en niet handsfree bellen.

De belastingdienst heeft zeven auto’s uit het verkeer genomen van mensen die openstaande belastingschuld niet konden betalen. Zij kunnen dit binnen vier weken doen en krijgen dan hun auto terug. Eén auto is gezien de technische staat direct afgevoerd om te worden gesloopt.

De controle werd gecoördineerd door politiestudenten en zij werden door examinatoren beoordeeld en waren geslaagd.