Duo verdacht van mishandeling pastoor

Geplaatst op 28 januari 2009, om 14:01 uur

TERBORG – De politie heeft afgelopen week het onderzoek naar de mishandeling van de pastoor in Terborg afgerond. Er zijn twee minderjarige (16 en 17 jaar) verdachten uit de gemeente Oude IJsselstreek aangehouden. De 16-jarige blijft na voorgeleiding bij de Rechter-commissaris in Zutphen in voorlopige hechtenis. De pastoor is op de hoogte gesteld.

De mishandeling van de pastoor vond in de nacht van dinsdag op woensdag 27 februari 2008 plaats bij de woning van het slachtoffer aan de Hoofdstraat in Terborg. Rond middernacht werd er aangebeld en stonden er twee jongens voor de deur.

Op het moment dat de pastoor de deur opende, stak een jongen een voet tussen de deur en probeerden de jongens kennelijk de woning binnen te komen. De bewoner wilde dit verhinderen, maar kreeg een vuistslag in zijn gezicht en raakte daarbij licht gewond. Hij wist de jongens weg te duwen en de deur te sluiten.

De mishandeling van de pastoor zorgde destijds voor veel verontwaardiging in de Terborgse gemeenschap. De politie stelde een buurtonderzoek in en verhoorde de nodige mensen. De berichtgeving in de media zorgde ook voor tips. Ondanks de inspanningen van de politie leidde dit in eerste instantie niet tot het bekend worden van de verdachten.

In de nacht van woensdag op donderdag 15 januari vonden er in Silvolde enkele opvallende incidenten plaats. Twee jongens trachtten bij woningen binnen te dringen en konden kort hierna door de politie worden aangehouden. Met het incident van de pastoor in het achterhoofd werden de verdachten ook hierover gehoord. De 16-jarige legde hier een verklaring over af en al snel werd de naam van de tweede verdachte bekend. Ook deze jongeman, een 17-jarige inwoner van dezelfde gemeente werd aangehouden. Hij is na verhoor op vrije voeten gesteld.

Beide verdachten van de feiten in Silvolde zijn voorgeleid bij de Rechter-commissaris in Zutphen. De 16-jarige blijft in voorlopige hechtenis; de ander is onder voorwaarden in vrijheid gesteld. Het proces-verbaal zal binnenkort bij het openbaar ministerie worden aangeboden.

De pastoor is op de hoogte gesteld van de aanhoudingen.