Twaalf jongeren gehoord voor branden in Eerbeek

Geplaatst op 9 januari 2009, om 10:45 uur

Eerbeek|Foto Sander de VriesEERBEEK  – De politie heeft een onderzoek naar een serie brandstichtingen in Eerbeek afgerond. In totaal zijn twaalf jongeren in de leeftijd van 13 en 18 jaar verhoord.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

De branden zorgden in de tweede helft van 2008 voor behoorlijke onrust in het dorp. De eerste verdachten werden in november aangehouden. Gezien de omvang van de groep en het feit dat sommige jongeren niet direct ‘schoon schip’ maakten, heeft het onderzoek langer geduurd. Naast verklaringen over brandstichtingen werden ook vernielingen, diefstallen en inbraken in het onderzoek meegenomen. Tegen de jongeren wordt proces-verbaal opgemaakt.

Eind november kon de politie melden dat vier Eerbeekse tieners waren aangehouden, die werden verdacht van brandstichtingen in hun dorp. Duidelijk was dat er meer verdachten dienden te worden verhoord. Het onderzoek kostte veel tijd. Belangrijk hierbij was het groot aantal zaken waarover de verdachten dienden te worden gehoord èn daarnaast bleek dat niet iedereen direct het juiste over diens rol verklaarde. Een enkele verdachte moet nog worden verhoord.

In de afgelopen periode heeft de politie in totaal 12 verdachten verhoord. Het merendeel van de verdachten is aangehouden geweest. Een aantal werd in verzekering gesteld. Vijf van hen zijn voorgeleid voor de Rechter-commissaris in Zutphen. Onder voorwaarden werden de verdachten vervolgens in vrijheid gesteld.

Tijdens het verhoor kreeg de politie een goed beeld wie bij welke feiten betrokken waren. Er werden verklaringen afgelegd over een groot aantal branden, waaronder het in brand steken van coniferenhagen, ondergrondse textiel- en afvalcontainers en speeltoestellen. Daarnaast werden verklaringen afgelegd over diefstallen van fietsen, graffity, vernieling van een bushokje en inbraak bij een benzinestation.