BOB blijft BOB

Geplaatst op 1 februari 2009, om 12:31 uur

logo_bobHEELWEG – De politie heeft zaterdagavond een alcoholcontrole gehouden bij discotheek Radstake aan de Twenteroute in Heelweg.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

De controle was onderdeel van een alcoholactie die werd georganiseerd in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland en Team Alert. Tijdens de actie werd handhaving met preventieve voorlichting gecombineerd. De BOB (bewust onbeschonken bestuurder) stond hierbij centraal.

Tijdens de controle is er één jongeman aangehouden. De blaastest gaf aan dat hij onder invloed van alcohol was. Uit de ademanalyse bleek zijn promillage niet strafbaar.

Uit landelijk onderzoek is gebleken dat groepen onderling afspreken wie er gedurende een stapavond alcoholvrij blijft om de rest van de groep veilig thuis te brengen. De BOB heeft in de meeste gevallen ook de intentie om nuchter te blijven, echter komt hij of zij toch nog te vaak in de verleiding om toch alcoholische drankjes te drinken. De landelijke campagne van het BVOM (bureau verkeershandhaving openbaar ministerie) ‘BOB blijft BOB totdat hij thuis is’ wijst de BOB op zijn verantwoordelijkheid.

Jongeren
De politie heeft gekozen voor een preventieve alcoholactie bij een discotheek omdat jongeren vaker betrokken zijn bij een aanrijding waarbij sprake is van alcohol. In het weekend gebeuren de meeste ongevallen. In 25% van de gevallen waarbij alcohol als oorzaak wordt gezien zijn jongeren, van tussen de 18 en 24 jaar, daarbij betrokken.

Alcohol en verkeer
Landelijk gezien reed in 2007 3% van de gecontroleerde bestuurders onder invloed van alcohol. Binnen de regio Noord- en Oost- Gelderland was dat in 2007 1,7%. Dat is dus 1.3% onder het landelijk gemiddelde. Ondanks deze forse daling gebeuren er nog steeds ongevallen waarbij alcohol als belangrijkste oorzaak wordt gezien. Het aantal dodelijke ongevallen waarbij sprake was van alcoholgebruik is sinds 2005 gedaald. In 2005 waren er in de regio Noord- en Oost Gelderland vijf overledenen te betreuren. In 2007 is dat aantal gedaald tot nul. Ook het aantal ongevallen met gewonden is fors gedaald. De cijfers van 2008 zijn nog niet bekend.