Halt of boetes bij vuurwerkovertredingen - GelreNieuws.nl

Halt of boetes bij vuurwerkovertredingen

Geplaatst op 28 december 2009, om 15:12 uur

REGIO – De politie zal de komende dagen bij overtredingen met het afsteken van vuurwerk streng optreden. Vooral ouderen en dieren schrikken van de enorme knallen van vaak illegaal vuurwerk.

Er kunnen bekeuringen worden uitgeschreven met een boete als gevolg, maar in veel gevallen worden jongeren onder de 18 jaar aangemeld bij het Bureau Halt. Tijdens de tijden dat men vuurwerk mag afsteken, adviseert de politie dat men extra op de veiligheid let.

Helaas zijn landelijk de eerste gewonden alweer te betreuren. Ook in de regio Nood- en Oost-Gelderland heeft zich al één ernstig letselongeval met vuurwerk voorgedaan. De politie waarschuwt dan ook nogmaals voor de risico’s wanneer men met (illegaal) vuurwerk aan het knutselen slaat. In de aanloop naar Oud en Nieuw zal de politie meldingen over vuurwerkoverlast zo adequaat mogelijk oppakken. Goede informatie over de overlast en signalementen van de verdachten zijn essentieel voor de afhandeling.

Afsteken en verkoop
Het afsteken van legaal vuurwerk dat op de officiële verkooppunten te koop is, is toegestaan op de oudejaarsdag 31 december vanaf 10.00 uur  tot 1 januari  02.00 uur in de nacht.  Alle dagen daarvoor en daarna is het verboden. Om het afsteken veilig te laten verlopen, worden diverse tips gegeven. Kijk hiervoor o.a. op: http://www.vuurwerktips.nl/

De verkoop van toegestaan legaal vuurwerk mag alleen via de verkooppunten die daarvoor een vergunning van de gemeente hebben. De verkoop vindt plaats op 29, 30 en 31 december 2009. Hierbij geldt een maximum van 10 kg per levering. Vuurwerk  mag alleen worden verkocht aan personen die 16 jaar en ouder zijn.

De regels voor het carbid schieten kunnen per gemeente verschillend zijn. Op veel websites van de gemeenten zijn de voorwaarden voor het afschieten met carbid vermeld. Tegen degenen die zich hier niet aan houden, treedt de politie op.

Boete of Halt
Bij overtreding van de plaatselijke verordening of het landelijke Vuurwerkbesluit  worden jongeren van 12 t/m 17 jaar in principe doorverwezen naar Bureau Halt voor een werk- of taakstraf. Indien een persoon 18 jaar of ouder is, bepaalt de Officier van Justitie de hoogte van de boete bij overtreding van de regelgeving.

De politie kan je doorsturen naar het Bureau Halt als je 12 tot 18 jaar oud bent (of je bent tot 21 jaar en aangehouden in een groep met 12- tot 18-jarigen) en

  • je  vuurwerk bij je had terwijl dat nog niet mocht;
  • je vuurwerk hebt afgestoken toen dat nog niet mocht
  • je bent betrapt op het bezit van strijkers of ander illegaal vuurwerk;
  • je iets hebt vernield; of als je overlast hebt veroorzaakt met vuurwerk;
  • je in principe maximaal één keer eerder bij Halt bent geweest en dat was minstens een jaar geleden

Wat is een Halt-procedure?
Halt staat voor Het alternatief. Dat betekent: een andere mogelijkheid. Als je iets gedaan hebt wat volgens de wet niet mag, kunnen er twee dingen gebeuren.

  1. een straf van de officier van Justitie of de rechter (meestal een boete) en je wordt bij justitie geregistreerd.
  2. Een Halt – procedure. Bij Halt krijg je de kans om je fout weer goed te maken. Je zult in je vrije tijd klusjes moeten doen, een speciale voorlichting volgen of andere opdrachten uitvoeren. Als je schade hebt veroorzaakt, zul je die schade moeten betalen of herstellen.

Houd jij je daarbij goed aan de afspraken die je met Halt hebt gemaakt, dan wordt je zaak niet naar Justitie doorgestuurd. (Meer info op www.halt.nl. Hier kun je het infopakket “Vuurwerk en Halt” downloaden)

Regionaal Vuurwerkteam blijft actief
Het bezit en het afsteken van illegaal vuurwerk dat in Nederland niet is goedgekeurd, zoals grote ratelbanden, vlinders, nitraatbommen etc., is altijd verboden. Bij een geringe hoeveelheid maakt de plaatselijke politie proces-verbaal op. Bij grotere hoeveelheden, vaak bestemd voor de handel, treedt het Regionaal Vuurwerkteam op. Naast de al eerder door de politie gemelde onderzoeken heeft het Regionaal Vuurwerkteam onlangs op meerdere plaatsen diverse hoeveelheden illegaal vuurwerk aangetroffen en in beslag genomen. Tot nu toe is ruim 16.000 kilo vuurwerk in beslag genomen.

Laatste resultaten
Bij een onderzoek in een woning in Doesburg werd een hoeveelheid van ongeveer 100 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen, voornamelijk bestaande uit zogenaamde “Flowerbeds” en lawinepijlen.

In een woning in Eerbeek werd ongeveer 15 kilo in beslag genomen, bestaande uit nitraten en een grote Chinese rol.

In Vragender werd op de hooizolder in een schuur bij een woning een grote hoeveelheid van ruim 200 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. Ook hier werden diverse “Flowerbeds” aangetroffen, maar ook Romeinse kaarsen, strijkers, vlinders, nitraten en signaalraketten. Daarnaast werden in verband met dit feit op een tweede adres in Vragender nog twee, niet meer in werking zijnde, hennepkwekerijen ontdekt. Deze werden vervolgens door de politie, team Oost Gelre, ontmanteld. In alle gevallen wordt proces-verbaal tegen de betrokkenen opgemaakt.

Spreek elkaar aan
Naast het veilig afsteken van vuurwerk kunnen burgers nog een belangrijke bijdrage leveren aan de feestelijkheden rond de jaarswisseling. Het belangrijkste is dat mensen elkaar aanspreken, wanneer tijdens de feestelijke nacht grenzen dreigen te worden overschreden,  of waar nodig de politie alarmeren. Vernielingen aan onze eigen eigendommen vinden we allemaal onacceptabel. Laten we samen dan ook actie ondernemen bij elke dreigende vernieling, ongeacht of het om particulier of gemeente eigendom gaat.

Tips
De politie benadrukt dat mensen met informatie over vermoedelijk illegaal vuurwerk nog steeds kunnen bellen met de plaatselijke politie via het telefoonnummer 0900 – 8844. Eventueel kan dit ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem op het telefoonnummer 0800 – 7000.

De politie neemt de voorraad in beslag en zal de verantwoordelijke mensen aanhouden.

Voor tips en informatie over illegaal vuurwerk kan men bellen via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com