Jongens (16) aangehouden na joyriding

Geplaatst op 31 december 2009, om 15:21 uur

HARDERWIJK – De politie heeft woensdagavond 30 december twee 16-jarige jongens uit Harderwijk aangehouden voor joyriding. Het tweetal kon na een flinke achtervolging door Harderwijk, waarbij zij gevaarlijke rijgedrag vertoonden en andere weggebruikers in gevaar brachten, worden ingerekend.

Het voertuig van de jongens viel de politie op door het rijgedrag van de bestuurder. Ondanks verscheidene stoptekens van de politie ging de bestuurder alsmaar harder rijden en vertoonde hij gevaarlijk rijgedrag. Hierbij bracht hij zichzelf, de bijrijder en het overige verkeer in gevaar. Zo nam hij onder andere enkele rotondes verkeerd om, negeerde rode verkeerslichten, snelheidslimieten en een nog half gesloten spoorwegovergang en reed hij over fietspaden, trottoirs en gemeenteplantsoenen.

Na een achtervolging van ongeveer tien minuten raakte de auto van de jongens in een woonwijk, op de Hanzemeen, in een slip. De bestuurder trachtte nog te ontkomen, maar met behulp van een diensthond, kon de politie de jongen even later toch aanhouden. Ook de bijrijder werd aangehouden. Beide jongens zijn overgebracht naar het politiebureau voor nader verhoor en onderzoek. De ouders zijn over hun daden ingelicht. De politie maakt proces-verbaal op en vraagt getuigen die (delen van) de wilde rit van de jongens hebben gezien, of zelf hebben moeten wegspringen of hard hebben moeten remmen om niet aangereden te worden, contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Dit is van belang in verband met het dossier wat de politie gaat opmaken tegen de jongens.