Moord Nijkamp: 18 jaar geëist

Geplaatst op 11 januari 2010, om 15:37 uur

Rechtbank. Archieffoto Nicolaas KerkmeijerZUTPHEN – Tegen de verdachte van de moord op Apeldoorner Gert Nijkamp is maandag voor de rechtbank in Zutphen 18 jaar cel geëist. Ook eist Justitie voor de nabestaanden een schadevergoeding van 55.000 euro.

De man die zegt te kampen met drank-, drugs- en geldproblemen betuigde spijt over zijn daad. Hij zou 10.000 euro hebben gekregen voor de moord.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Nijkamp werd in juni 2007 om het leven gebracht.  In Zutphen staan nog twee verdachten terecht die de schutter instrueerden. De echte opdrachtgever zou nog vrij rondlopen, zegt Justitie.

In 2007 begon de politie meteen met een grootschalig onderzoek naar de daders. Na enkele maanden kwam een bruikbare tip binnen, maar die bleef volgens de advocaten in deze zaak maandenlang ongebruikt in een la liggen.

Uiteindelijk ging een nieuw politieteam achter de tip aan, waarna de vermoedelijke schutter werd achterhaald. Dat bleek een drugsverslaafde man te zijn. Hij zou volgens de weduwe van Gert Nijkamp dagenlang een gelegenheid voor de moord gezocht hebben, onder meer recht voor het huis van Nijkamp zelf.

Volgens de advocaat van de verdachte is alles uit de kast gehaald om zijn cliënt te pakken. Zo zou hij in zijn huis zijn afgeluisterd en via een nep-criminele organisatie van justitie in de val gelokt zijn.

Ook de vermeende opdrachtgever en zijn handlanger staan voor de rechter. Toch denkt justitie dat er nog een grotere opdrachtgever achter de moord zit. De gouden tip die naar deze persoon leidt, wordt beloond met 20.000 euro. De weduwe van Gert Nijkamp heeft een beloning van 150.000 euro in petto voor de tip die tot de definitieve oplossing leidt. Het motief voor de moord is nog nooit opgehelderd.

De advocaat van de 25-jarige man die Gert Nijkamp in Apeldoorn zou hebben doodgeschoten, wil inzicht in alle stukken van de zaak. Uit eerdere verhoren blijkt dat er meer dan 100 ordners zijn, waarvan de advocaat en de rechtbank er maar 32 hebben gekregen. Volgens de advocaat is het juist bij het Zutphense Openbaar Ministerie belangrijk om alle stukken te lezen, omdat daar recent door advocaten ontdekt is dat er geblunderd is waardoor een vermeende drugsbende vrijuit ging. Justitie heeft de vrijheid om zelf de dossierstukken te kiezen, tenzij de rechtbank anders besluit.

Tekst: OmroepGelderland.nl