Politie controleert op restalcohol in Apeldoorn - GelreNieuws.nl

Politie controleert op restalcohol in Apeldoorn

Geplaatst op 18 januari 2010, om 10:13 uur

AlcoholcontroleAPELDOORN – Maandagmorgen 18 januari heeft de politie in Apeldoorn een alcoholcontrole gehouden. Tijdens de controle werd er gecontroleerd op restalcohol, dit is alcohol dat nog niet door het lichaam is afgebroken. Ruim 320 automobilisten moesten blazen, niemand bleek onder invloed te zijn.

De controle werd tussen 07:00 en 09:00 uur gehouden aan de Amersfoortseweg in Apeldoorn, ter hoogte van de Koningin Julianatoren. Enkele bestuurders waren erg verbaasd over een alcoholcontrole in de vroege morgen. De verbaasde bestuurders kregen ter plaatse uitleg over restalcohol.

Restalcohol
Veel mensen denken niet aan het lichamelijke afbreekproces van alcohol als zij na het weekend op maandagmorgen weer in de auto stappen. De lever doet er gemiddeld 1 à 1,5 uur over om een standaard glas alcohol af te breken, dit is onder andere afhankelijk van leeftijd, gewicht en geslacht. De bestuurder is zich hier vaak niet van bewust. Het drinken van drie glazen alcohol verhoogt het ongevalrisico met 100%.

Doden en gewonden
Jaarlijks zijn er zo’n 225 doden te betreuren als gevolg van een aanrijding waarbij sprake was van alcoholgebruik. 3400 verkeersdeelnemers raken jaarlijks gewond. De politie controleert dagelijks op alcoholgebruik. Ook wordt er de komende tijd vaker in de vroege uurtjes gecontroleerd.