Gemeente en voedselbank bundelen krachten tegen armoede

Geplaatst op 23 februari 2010, om 20:46 uur

Wethouder Willem Geerken en voorzitter van de Voedselbank Anneke van der Velden ondertekenden dinsdag een intentieverklaring. Foto Gemeente ZutphenZUTPHEN – Gemeente Zutphen en de Voedselbank hebben afgesproken dat zij elkaar ondersteunen bij hun gezamenlijke streven om mensen duurzaam uit de armoede te helpen en armoede te verlichten.

Daarom ondertekenden wethouder Willem Geerken en voorzitter van de Voedselbank Anneke van der Velden dinsdag een intentieverklaring.

De samenwerking is er op gericht om de afhankelijkheid van de gebruikers van voedselbank terug te dringen en de zelfredzaamheid te bevorderen. De voedselbank wijst de gebruikers daarom op voorzieningen die er zijn, zoals financiële regelingen, schuldhulpverlening en de reguliere hulpverlening. Een klantmanager van de gemeente ondersteunt hierbij door tijdens de voedseluitdeling mensen informatie te verstrekken en waar nodig een handje op weg te helpen.

Wethouder Geerken erkent dat de Voedselbank er eigenlijk niet zou mogen zijn: ,,Feit is dat er overal in het land voedselbanken bestaan en dat zich daar mensen melden die de touwtjes kennelijk niet meer aan elkaar kunnen knopen. Je kunt je ogen hiervoor sluiten, maar je kunt er ook samen voor zorgen dat die afhankelijkheid zo kort mogelijk duurt. Ieder vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid en rol bij de armoedebestrijding.”

Gestart in 2008

Vanuit de overheid worden gemeenten sinds 2008 aangespoord om toenadering te zoeken tot de voedselbanken. Zo kun je mensen bereiken die je als gemeente anders niet bereikt en kun je hen stimuleren om hun problemen écht aan te pakken. Ook in Zutphen groeide dat besef, zoals bleek tijdens de Zutphense armoedeconferentie in 2008. Daarom werd in 2008 een proef gestart, waarbij maandelijks een medewerker van de gemeente bij de voedseluitdeling aanwezig is. Met de intentieverklaring wordt deze samenwerking gecontinueerd. Inmiddels is de gemeente eens in de veertien dagen aanwezig bij de voedseluitdeling.