Niet meer duiken brandweer Deventer heeft groot effect - GelreNieuws.nl

Niet meer duiken brandweer Deventer heeft groot effect

Geplaatst op 11 maart 2010, om 12:33 uur

ZUTPHEN/DEVENTER – U kunt maar beter niet in Zutphen met uw auto in het water belanden. Sinds woensdag zijn u overlevingskansen een stuk minder geworden.

Het duikteam van de brandweer Deventer mag sinds woensdag niet meer duiken. Dat heeft het  Deventer college van B en W dinsdag besloten. Daardoor zijn ook de brandweerkorpsen in de gemeenten Voorst, Lochem en Zutphen de dupe.

Bij een incident zal de meldkamer in Apeldoorn het dichtstbijzijnde duikteam alarmeren. Duikteams moeten nu uit Apeldoorn, Borculo of Arnhem komen. Deventer maakt gebruik van het duikteam uit Zwolle.

,,De brandweer in Zutphen heeft jaren een duikteam gehad. Maar sinds enige tijd is duiken geen taak meer van de Zutphense brandweer. Wel beschikt het korps over een aantal ‘oppervlakte water redders’. Dit zijn brandweerlieden die met hulpmiddelen mensen of dieren uit het water kunnen redden. Maar bij slachtoffers die onder water zijn verdwenen moet een duikteam in actie komen. De redders van de brandweer Zutphen mogen niet onder water”, zo meldt een woordvoerder.

Gezien de lange opkomsttijd is reddend optreden bij waterongevallen daarmee vrijwel uitgesloten.

Alle Nederlandse duikteams werken nog met de traditionele flessen ademlucht op de rug. ‘Vanwege de aantoonbaar grotere veiligheid voor de duiker’ dient de Deventer brandweer ook vanaf de waterkant per slang lucht toe. Zo is de duiker altijd van lucht voorzien. De Arbeidsinspectie gaf de afgelopen vier jaar een ontheffing voor het systeem maar wil nu aanvullende diploma’s die ongeveer overeenkomen met de eisen voor diepzeeduiken.

Deventer Burgemeester Andries Heidema is hierover erg boos. Hij vertelt dat er al jaren over gesteggeld wordt om de regelgeving aan te passen. ,,De toevoer van lucht vanaf de waterkant is stukken veiliger. De opleiding voor diepzeeduiken kost verschrikkelijk veel tijd en geld. Maar nu er niet meer gedoogd wordt kunnen we het risico niet langer meer nemen.”

In een reactie laat de arbeidsinspectie weten dat de Deventer duikers kunnen overstappen naar het oude systeem. Maar de brandweer in Deventer voelt daar niets voor. ,,Onze duikers vinden de oude methode minder veilig en de risico’s die ze dan moeten nemen te groot. We werken al vier jaar met die andere methode, daar zijn onze mensen op getraind. Daarom is het besluit: we duiken niet meer. Niet meer duiken kan in het ergste geval mensenlevens kosten. Maar onze veiligheid is een belangrijk aspect. We kunnen niet anders”, zegt Deventer brandweer commandant Michel Thijssen.

Video:

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com