Uniek 15e eeuws plafond ontdekt in Zutphen

Geplaatst op 1 maart 2010, om 19:35 uur

Een fragment van het zeldzame gespelderde plafond. Foto Gemeente ZutphenZUTPHEN – Onlangs is in Zutphen in het monumentale pand aan de Oude Wand 39 een uniek, zogenaamd ‘gespelderd plafond’ aangetroffen. Volgens deskundigen is de vondst voor Zutphen uniek.

Een gespelderd plafond is volledig in leem vervaardigd en bestaat uit kleine troggewelfjes die tussen balken zijn aangebracht. In Oude Wand 39 bevindt het plafond zich tegen de onderzijde van een eiken moer- en kinderbinten balklaag uit de 15e eeuw. Het leemstucplafond zelf is wat jonger en dateert vermoedelijk uit de 17e eeuw. In de 19e eeuw is onder het historische plafond een nieuw stucplafond aangebracht waardoor het leemstucplafond in de vergetelheid is geraakt. Tijdens verbouwings- en restauratiewerkzaamheden kwam het plafond echter tevoorschijn.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Zeldzaam
Gespelderde plafonds, maar ook andere interieuronderdelen uit de 16e en 17e eeuw zijn zeer zeldzaam. Bovendien is een gespelderd plafond nog niet eerder boven de rivieren gevonden. Het enigszins beschadigde plafond wordt door de eigenaar van het pand voor de toekomst veilig gesteld. De moeren kinderbinten balklaag wordt ter plaatse verstevigd om deining tegen te gaan. Er wordt gezocht naar een manier om het plafond zichtbaar te maken.

Het zeldzame gespelderde plafond. foto Gemeente Zutphen