Negen mensen verdacht van berovingen en overvallen

Geplaatst op 2 maart 2010, om 11:51 uur

APELDOORN – Een speciaal rechercheteam heeft de afgelopen periode elf mensen aangehouden. Negen van hen worden ervan verdacht in wisselende samenstelling overvallen en berovingen te hebben gepleegd in de regio’s Noord- en Oost-Gelderland en Gelderland-Midden.

Negen verdachten zijn voorgeleid bij de rechter-commissaris en zitten nog in voorlopige hechtenis. Daarnaast zijn nog twee verdachten aangehouden die alleen verdacht worden van één diefstal. Na verhoor zijn zij heengezonden. De meeste slachtoffers zijn over de ontwikkelingen van het rechercheteam geïnformeerd. In belang van het onderzoek is niet eerder melding gemaakt van de aanhoudingen.

Rechercheonderzoek
Op donderdagavond 24 september 2009 vond een overval op de bewoners van een woning aan de Terwoldseweg in Apeldoorn plaats. Twee gemaskerde mannen belaagden en bedreigden de bewoners met een vuurwapen. De slachtoffers raakten beiden lichtgewond. De overvallers gingen er vandoor in een donkere auto, waarin een derde verdachte zat te wachten.

Tijdens het onderzoek naar deze overval kwamen verdachten uit de Achterhoek en de Liemers in beeld. Ook ontstond het vermoeden dat de verdachten verantwoordelijk waren voor overvallen in Duiven. Het rechercheteam kreeg ondersteuning van enkele rechercheurs uit de politieregio Gelderland-Midden.

Eerste aanhoudingen

Begin december 2009 vonden de eerste aanhoudingen plaats. Drie mannen van 19, 23 en 26 jaar en een 30-jarige vrouw, allen uit Zevenaar werden door een speciale aanhoudingseen-heid aangehouden. Ook werden een 18-jarige Winterswijker en een 22-jarige man uit Lobith aangehouden. In de daarop volgende periode zijn nog drie mannelijke verdachten uit Doetinchem (18) en Zevenaar (19 en 20) aangehouden. Begin februari 2010 werden twee verdachten uit Brabant (32 en 20) aangehouden mede in verband met een diefstal. Deze laatste twee zijn na verhoor in vrijheid gesteld, maar nog wel verdachte.