Nieuwe surveillanceboot voor politie - GelreNieuws.nl

Nieuwe surveillanceboot voor politie

Geplaatst op 12 mei 2010, om 13:37 uur


HARDERWIJK
– De Politie Noord- en Oost- Gelderland heeft vanaf woensdag 12 mei een nieuwe surveillanceboot. Met deze boot houdt de politie toezicht op en rond de Randmeren.

De huidige boot voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd en was aan vervanging toe. De nieuwe boot heeft de beschikking over professionele apparatuur en kan hierdoor ook breder worden ingezet, bijvoorbeeld bij een zoekactie. In het kader van het ‘randmeerconvenant’ is de politie samen met meerdere partners actief op de Randmeren. De nieuwe boot wordt woensdag 12 mei officieel in gebruik genomen door de korpschef Mevr. A. Roelofs.

De politie is in de zomerperiode (juni tot september) dagelijks aanwezig op het water. Er wordt dan toezicht gehouden op de recreatievaart, visserijcontroles uitgevoerd en assistentie verleend bij calamiteiten. Mensen worden bijvoorbeeld beboet voor snel en lomp varen, er wordt hulp verleend bij onwelwordingen en varen onder invloed van alcohol wordt aangepakt. Naast het handhaven richt de politie zich ook op opsporing van gestolen boten of buitenboordmotoren, door chassisnummers en motornummers te controleren.

Met de nieuwe boot heeft de politie meer mogelijkheden. Zo kan er in ondieper water worden gevaren. Ook heeft de boot een sonar aan boord waardoor deze kan worden ingezet bij zoekacties van vermiste personen of goederen. De nieuwe boot kan, naast de Randmeren, ook in de rest van de regio Noord- en Oost-Gelderland worden ingezet.

De politie regio Noord- en Oost- Gelderland is samen met een aantal partners actief in het ‘randmeerconvenant’. In 2007 is besloten om met verschillende partijen; het KLPD, de politiekorpsen Flevoland, Gooi en Vechtstreek, IJsselland, Utrecht, Noord- en Oost-Gelderland en Rijkswaterstaat gezamenlijk toezicht te houden op de randmeren.

Doel van het randmeerconvenant is door efficiënte inzet van personeel een toename van veiligheid en leefbaarheid op/ rond het water te creëren. Overlast van watertoerisme wordt zoveel mogelijk tegen gegaan en het milieu zo goed mogelijk beschermd. Bijkomend voordeel is het delen van informatie tussen de verschillende partijen.

Door de samenwerking is er in de zomerperiode dagelijks een politieboot op het water aanwezig.

Door de verschillende partijen zijn in 2009 gedurende drie maanden (juni – september) op de Randmeren 520 bekeuringen uitgeschreven aan schippers, vissers en recreanten. De meeste boetes zijn uitgeschreven voor het te snel varen en geen gebruik maken van de dodemansknop.

Er zijn 4 PV’s opgemaakt voor varen onder invloed van alcohol. Zeven keer werd er hulp verleend aan recreanten vanwege (plotseling) slecht weer. Eenmaal zijn twee opvarenden met onderkoelingsverschijnselen uit het water gehaald.

Naast het dagelijks toezicht was de politie ook aanwezig tijdens evenementen. Bij onder meer Aaltjesdag, Low lands, Pop Strand Horst en de Botterdagen en Sleepbootdagen in Elburg was er een politieboot op het water om waar nodig bijstand te verlenen en te regels handhaven.

In Elburg was er vorig jaar veel overlast van te hard varende jongeren. Door regelmatig aanwezig te zijn is deze overlast tot een minimum beperkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com