Grote oefening hulpdiensten in Doetinchem

Geplaatst op 12 juni 2010, om 13:00 uur


DOETINCHEM –
Zaterdag 12 juni vond er aan de Innovatieweg te Doetinchem een verkeersongeval plaats met meerdere kop-staart botsingen, gekantelde auto’s en beknelde slachtoffers…. Gelukkig was het een multidisciplinaire oefening waarbij de hulpverleners van de brandweer en de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR) geoefend werden.

De GHOR zette vier ambulances en een Officier van Dienst in. Daarnaast zijn in het ‘gewondennest’ een Sigmateam, het  Mobiel Medisch Team (arts/anesthesist en verpleegkundige)  en ambulancepersoneel ingezet. De brandweerkorpsen uit de gemeenten Bronckhorst, Doetinchem, Montferland en Oude IJsselstreek deden mee in deze oefening en zetten een peloton in (vier tankautospuiten en een Officier van Dienst).

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Om ervoor te zorgen dat het verkeer op de A18 niet afgeleid werd door het ‘ongeval’, plaatste Rijkswaterstaat schermen om zo het zicht op de oefening te beperken. Ook werden zgn. matrixborden geplaatst. De oefenleiding kijkt terug op een leerzame oefening. De ploegen waren enthousiast, het was een goede oefening waarbij de oefendoelen zijn behaald.

Zestien professionele Lotus medewerkers en een aantal figuranten ‘zonder verwondingen’  zorgden ervoor dat de situaties levensecht leken voor de hulpverleners. De brandweer oefende o.a. de samenwerking met de ambulance op het gebied van triage (het beoordelen van slachtoffers, om ze vervolgens in verschillende categorieën te verdelen naar de ernst van de verwondingen of ziektebeeld), hulpverlening in het algemeen, en de samenwerking tussen de brandweer en de GHOR.

De GHOR beoefende de taken van “De Geneeskundige Combinatie”, een groep professionele en vrijwillige hulpverleners en hun hulpmiddelen die ingezet kan worden wanneer bij een ramp of groot ongeval de reguliere medische capaciteit ontoereikend is. De Combinatie bestaat uit een Mobiel Medisch Team (MMT), twee AMBU-teams en een SIGMA-team.

Na de zomer wordt een soortgelijke oefening georganiseerd op de Veluwe.