Politie tevreden over grote verkeerscontrole

Geplaatst op 2 juni 2010, om 20:07 uur

HAAKSBERGEN – Agenten van de politiekorpsen Noord- en Oost-Gelderland en Twente hebben op woensdag 2 juni  in samenwerking met de Belastingdienst en de Douane een grote interregionale verkeerscontrole gehouden. Het aantal verkeersgevaarlijke overtredingen was beperkt, reden voor tevreden gezichten bij de politie.

De controle met als doel het verhogen van de verkeersveiligheid vond plaats op de drukke doorgaande weg tussen Enschede en Eibergen (N 18). Rijkswaterstaat had vlakbij de controleplaats middels lichtkranten aangegeven dat er een politiecontrole plaats vond. Het verkeer werd onderweg door opvallende- en onopvallende motorrijders geselecteerd en naar de controleplaats aan de Eibergsestraat in Haaksbergen begeleid. Hierbij werd onder andere gelet op het niet- of onjuist dragen van de autogordel, het niet handsfree telefoneren, het rijden met een scherpe uitstekende delen, het rijden met voertuigcombinaties (auto/busje + aanhanger) waarbij technische gebreken waren of de lading op gevaarlijke wijze werd vervoerd.

Het niet dragen van de autogordel zorgt vaak voor zwaarder letsel bij ongevallen en het niet handsfree bellen veroorzaakt nog wel eens een ongeval. Gelukkig waren er vanmiddag geen overtreders voor deze feiten.

Speciale scanapparatuur op de route controleerde de kentekens van passerende voertuigen en kon vaststellen of er nog openstaande boetes of belastingschulden te vereffenen waren.

Op de parkeerplaats waren zogenaamde controlestraatjes ingericht. Hier werd de bestuurder door de politie aangesproken en werden de vereiste papieren, zoals rijbewijs, kentekenbewijs, verzekering, APK gecontroleerd. Zo nodig controleerde de Douane op het rijden op rode diesel en of er geen overtredingen op het gebied van de accijnswetgeving werden gepleegd.

Ook bromfietsers werden naar de controlestraat begeleid en hier stond een rollentestbank klaar om te controleren of het voertuig opgevoerd was.

In totaal werden er  450 voertuigen gecontroleerd. De politieagenten schreven ongeveer 38 bekeuringen uit voor diverse overtredingen zoals:
–    rijden met scherpe uitstekende delen (bijv. geen bumper)
–    niet verzekerd voertuig
–    gladde banden
–    lekke uitlaat
–    defecte richtingaanwijzers
–    niet goed vast zittende lading
–    opgevoerde bromfietsen

De  Belastingdienst had ongeveer 35 hits. Zij namen vijf voertuigen in beslag. Bij het mobiele kantoor werd in totaal 1100 euro afgerekend. 21 voertuigen werden onder voorwaarden teruggegeven. De betrokkenen dienen binnen een maand het resterende bedrag van bijna 500.000 euro te betalen dan wel een regeling te treffen. De Douane trof in een auto een balletjespistool aan en de bestuurder werd aangehouden en voor verhoor naar een politiebureau gebracht. Ook is er een bestuurder aangehouden die 1600 euro aan boetes diende te betalen of uit te zitten. Zijn auto werd tevens in beslag genomen.

Alle partners zijn tevreden over het resultaat en tijdens de controle kreeg menig agent een pluimpje voor de snelle- en correcte afhandeling.