Brandweer presenteert oppervlakteredders

Geplaatst op 1 juli 2010, om 20:00 uur


ZUTPHEN –
Op de IJssel nabij de Zutphense IJsselkade heeft de brandweer IJsselstreek donderdagavond haar oppervlakteredders gepresenteerd.

Wateroppervlakteredding is een relatief nieuwe en onbekende aanvullende taak van de brandweer. Brandweer IJsselstreek is het eerste brandweercluster van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland dat zich heeft toelegt op de wateroppervlaktereddingen. De eerste korpsen die zijn opgeleid komen uit Brummen en Gorssel. Beide brandweerposten hebben onder meer de IJssel als werkgebied en beschikken ook over een brandweerboot.

Bij deze nog nieuwe manier van werken bij de brandweer gaat het om het redden van slachtoffers in oppervlaktewater op een afstand van maximaal 200 meter van de kant. Een hulpverlener is voorzien van droogpak, een soort surfplank, en een redlijn. Ook wordt eventueel gebruik gemaakt van een boot om het slachtoffer te bereiken, dan is het bereik uiteraard veel groter. De oppervlaktereddingen worden uitgevoerd op rivieren, kanalen, meren, grote vijvers of bij eventueel hoog water. Ook zijn de oppervlakteredders in staat zich voort te bewegen op (dunne) ijsvlakten. Deze manier van hulpverlening komt overigens niet in de plaats van het brandweerduiken; beide disciplines kunnen elkaar juist aanvullen.

De demonstratie oppervlakteredding op de IJssel werd onder meer bijgewoond door een  groep geïnteresseerde brandweercommandanten en andere belangstellenden uit Nederland. Zij kregen eerder op de avond al uitleg over de nieuwe functie van de brandweer. De actie op de IJssel was het sluitstuk van de avond.