Honderd brandweerlieden leggen zandzakken

Geplaatst op 28 augustus 2010, om 22:44 uur


NEEDE/GELSELAAR
– Zo’n honderd brandweerlieden zijn zaterdagavond in het buitengebied van Neede ingezet om de dijk van de Schipbeek te verstevigen met zandzakken.

Het water sijpelde al door de verzadigde dijk heen. Het waterschap had angst dat de dijk in de buurt van de Kappenweg het zou begeven. Mocht de dijk het begeven dan moeten zaterdagavond enkele tientallen bewoners van omliggende woningen en boerderijen geëvacueerd worden, zo maakte de Hoofd Officier van Dienst André Renkens van de veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland bekend. Op camping ’t Klumpke bij Neede is een crisiscentrum ingericht, waar ook de Hoofd Officier van Dienst van de veiligheidsregio Twente, Willy Heinen, en burgemeester Hein Bloemen van de gemeente Berkelland naar toe kwamen.

Aan het begin van de avond vloog een politiehelikopter boven het gebied om de situatie in kaart te brengen.

Volgens Renkens is uit voorzorg opgeschaald omdat het Waterschap Rijn en IJssel vreesde dat de Schipbeek zou overstromen. “Op een plek stroomt het water al over de dijk heen. We kunnen daar moeilijk met voertuigen bijkomen. Vandaar dat we meer dan honderd brandweermensen uit de regio hebben opgeroepen om te helpen bij het ouderwetse handwerk: oftewel in een lange rij zandzakken doorgeven naar de dijk.”

Campinggasten op ’t Klumpke hebben te horen gekregen dat ze vanavond als het nodig is moeten evacueren. Maar volgens Renkens was daar geen aanleiding toe. “De camping staat redelijk hoog. Alleen enkele woningen en boerderijen dreigen onder water te lopen als de dijk het begeeft.” Het crisisgebied ligt op de grens van de gemeente Berkelland en Hof van Twente en tegelijk op de provinciegrens van Gelderland en Overijssel.

De angst van het waterschap werd later op de avond realiteit, toen brak een dijk van de Schipbeek nabij de Oude Borculoseweg in de buurt van Gelselaar. Het water stroomde een lager gelegen maïsveld in. Ook daar werd de brandweer ingezet om zandzakken te leggen.