WO-2 bom Hulshorst onschadelijk gemaakt

Geplaatst op 25 augustus 2010, om 20:20 uur

HULSHORST – De Britse brisantgranaat, een 500-ponder, die woensdagmiddag in Hulshorst werd gevonden is onschadelijk gemaakt. Leden van de Explosieve Opruimingsdienst (EOD) bliezen de bom kort na 20 uur op.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Zie ook: – Bom uit WO-2 gevonden in Hulshorst

De bom werd woensdagmiddag tijdens werkzaamheden bij de bouw van een ecoduct gevonden. Het projectiel lag vlak bij het spoor en de snelweg A28. Vrijwel direct na het aantreffen van de bom werd de omgeving afgesloten. Hulpdiensten werden in de opperste staat van paraatheid gebracht. Treinen konden de lokatie nog stapvoets passeren. Na onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) bleek dat het niet verantwoord was om de bom te vervoeren. Daarom werd besloten dat de 500-ponder ter plekke tot ontploffing moest worden gebracht.

Bewoners van zo’n 15 woningen en 50 gasten van een kleine camping moesten vanaf 19.00 uur het gebied verlaten. De betrokkenen wonen of verbleven binnen een onveilige cirkel van zo’n 500 meter rondom het projectiel. In het dorpshuis de Wieken in Hulshorst werden zij opgevangen.

Rond kwart over acht was het dan zo ver. Het verkeer op de A28 werd evenals het spoorverkeer tijdelijk stilgelegd. Kort daarna werd de bom met een kleine springlading tot ontploffing gebracht.

Beelden: Omroep Gelderland