Ambulance wil voorrang

Geplaatst op 11 september 2010, om 10:59 uur

DOETINCHEM – Ambulancedienst Connexxion wil in Doetinchem sneller kruisingen kunnen oversteken. Daarvoor is een systeem nodig waarmee verkeerslichten kunnen worden beïnvloed. De gemeente Doetinchem zoekt uit wat de mogelijkheden zijn. De politiek spreekt zich aan het eind van het jaar uit.

Doetinchem kent, net als andere Nederlandse gemeenten, al een dergelijk systeem voor het openbaar vervoer. Zeven verkeerslichten op busroutes zijn uitgerust met het systeem KAR. Maar het werkt nog niet optimaal, aldus ambtenaar Jaap Alffenaar.

Vanuit de bus wordt via een zender een signaal afgegeven waardoor de verkeerslichten te beïnvloeden zijn. Bussen staan daardoor minder lang stil voor rood licht of het groene licht houdt voor de bus langer aan.

Deze zomer verzocht Connexxion Doetinchem om een KAR-systeem voor ambulances. De provincie heeft subsidie beschikbaar om de ambulances uit te rusten met zenders. De gemeente moet de verkeersinstallaties met KAR uitrusten. Peter Kuzee van de ambulancedienst: “Het gaat ons erom dat we ons gelijkmatig door het verkeer kunnen bewegen en minder hoeven op te trekken en te remmen. Dat is beter voor de patiënt in de ambulance. Ook komt het de veiligheid van andere weggebruikers ten goede.”

De gemeente heeft Connexxion gevraagd om een kaart met daarop de belangrijkste routes van de ambulances. Alffenaar: “Dan kunnen we bekijken welke installaties KAR kunnen gebruiken. Daarnaast moeten we ook duidelijk hebben hoe het systeem per kruising moet worden ingesteld.”

Ook het financiële verhaal speelt mee. KAR kost per verkeerslichtinstallatie 6000 tot 7000 euro.