Brandweer Zutphen wint landelijke finale

Geplaatst op 12 september 2010, om 16:22 uur


ZUTPHEN –
De wedstrijdploeg is zaterdagmiddag in het Brabantse Genderen Nederlands kampioen geworden in de klasse TAS-HD.

In totaal deden 283 verschillende ploegen mee aan het kampioenschap. Zaterdag streden de laatste twaalf ploegen om de landstitel.

De brandweerlieden werden geconfronteerd met een brandmelding in Discotheek het ’t Schuurtje. Bij aankomst van de brandweer kwam het eerste slachtoffer naar buiten. De man wist te vertellen dat er nog mensen binnen waren. Direct daarna kreeg de man een hartstilstand en moest worden gereanimeerd. Nadat het slachtoffer was overgedragen aan de ambulancedienst kon de brandweer zich volledig richten op de brand in de discotheek. Binnen was het aardedonker, waardoor de brandweerlieden waren genoodzaakt om het gebouw op de tast te doorzoeken. Het gebruik van zaklampen was niet toegestaan. Er waren een aantal ruimtes en barretjes in de discotheek. Ook waren er diverse afstapjes en trapjes, voor sommige brandweermensen een behoorlijk struikelblok. Bij een bar was brand ontstaan. Vlak daarbij, in een hoek van de dansvloer, werd het tweede slachtoffer gevonden. Het vuur was doorgeslagen naar het balkon op de eerste verdieping. Daar werd het derde slachtoffer gevonden. Nadat de slachtoffers waren gered kon het vuur worden gedoofd. En was daarmee het incident ten einde.

Een aantal ploegen liep vast doordat ze de trap naar boven niet konden vinden, of het slachtoffer op de dansvloer miste. Ook werd de tijd van maximaal 45 minuten een paar keer overschreden. Maar de brandweerlieden uit Zutphen wisten de klus glansrijk te doorstaan.

Aan de hand van een vast scorelijst werden de teams door een vakkundige jury beoordeeld. De bemanning van de bluswagen, bevelvoerder, aanvalsploeg, waterploeg, chauffeur/pompbediener, werden allemaal apart beoordeeld. Daarnaast speelde de tijd ook een belangrijke rol, hoe sneller hoe beter. Door alle punten bij elkaar op te tellen kwam me tot een totaal score. Zutphen behaalde een score van 1470. Vijfenvijftig punten meer dan de nummer twee.

Voor de wedstrijdploeg van de Zutphense brandweer was het behalen van een plek bij de laatste twaalf al een unicum. Totaal onverwacht, maar wel gehoopt, gingen de mannen, onder leiding van bevelvoerder Joop Gerrits, er met de eerste plaats vandoor. Volgens Gerrits is het succes te danken aan zijn ijzersterk team. ,,We zijn erg goed op elkaar ingespeeld en dat heeft tot dit fantastische resultaat mogen leiden.’’

De wedstrijdploeg van brandweer Putten werd verdienstelijk derde. Harskamp werd achtste.

Zutphen wist zich eind april in Kootwijkerbroek te plaatsen voor de gewestelijke wedstrijden in het Veenhuizen (Drenthe). Daar werd op 12 juni de eerste plaats in de wacht gesleept. Zutphen plaatste zich daarmee voor de landelijke finale.