Hulpverleningsvoertuig Brummen officieel overgedragen - GelreNieuws        

Hulpverleningsvoertuig Brummen officieel overgedragen

Geplaatst op 20 september 2010, om 14:00 uur

BRUMMEN – Het redden van burgemeester Niels Joosten uit een autowrak was de opmaat naar de officiële overdracht van een nieuw voertuig voor de brandweer. Burgemeester Joosten overhandigde na zijn ‘vrijlating‘ symbolisch de sleutels aan postcommandant Jan Gemmink van het Brummense brandweerkorps.

De ludieke ingebruikname maakte onderdeel uit van de gemeentelijke bestuursexcursie, die dit jaar in het teken stond van openbare orde en veiligheid.

Het nieuwe hulpverleningsvoertuig is in de zomer al door de brandweer in gebruik genomen. De bestuursexcursie van afgelopen vrijdag werd door burgemeester Joosten aangegrepen om het nieuwe voertuig ook officieel door de brandweer in gebruik te laten nemen. Daarvoor had Joosten samen met het brandweerkorps een ludiek idee bedacht. Tijdens een prestatie over oppervlakteredders, een nieuwe discipline bij het brandweerkorps, werd de burgervader (zogenaamd) voor een calamiteit opgeroepen. Met behulp van enkele brandweerlieden werd hij in een gereedstaand autowrak gehesen en enkele minuten later werden ook alle college- en raadsleden gealarmeerd om ondersteuning te verlenen bij de calamiteit. Tot hun verbazing zagen zij de burgervader in het autowrak. Met behulp van traditioneel gereedschap mochten zij Joosten proberen uit het wrak te krijgen, wat hen niet lukte. Met sirene verscheen vervolgens het nieuwe hulpverleningsvoertuig. Een team van brandweerlieden demonstreerde vervolgens met dit voertuig de wijze waarop een slachtoffer uit een wrak wordt verwijderd.

Het nieuwe hulpverleningsvoertuig is aangekocht om het oude HV-voertuig te vervangen. Deze heeft zestien jaar dienst gedaan. Het nieuwe voertuig is heeft een chassis van M.A.N. en weegt 12 ton. De motor is een type euro 5 en levert 250 pk. De opbouw is gedaan bij Dutch Rescue Vehicles in Hoogeveen. Naast zitplaatsen voor chauffeur en bevelvoerder heeft de HV een manschappencabine voor maximaal zes personen.

Het nieuwe voertuig beschikt over diverse (nieuwe) materialen die men gebruikt bij ongevallen en andere hulpverlening. Het betreft onder meer hydraulisch scharen, spreider, snijbranders, luchtkussens en veel ander (specialistisch) gereedschap. Met de 12 kva generator kunnen de brandweerlieden 220 volt en 380 volt (stroom) opwekken. Aan de voorzijde bij de bumper zit een voorbouw lier. Ook beschikt het voertuig over ademluchttoestellen. Op de achteropbouw is een ‘arrowstick’ gemonteerd. Met deze stick geeft de brandweer aan aan welke kant de automobilisten het voertuig kunnen passeren.

Bij de aanschaf van het voertuig is gebruik gemaakt van een ‘voertuigcommissie’. Deze bestond uit voorzitter Reinald Tieben, Leo Thomassen, Gertie Weijenberg en Dick Brinkman. Dat deze brandweerlieden goed werk hebben verricht met de aankoop van dit voertuig kan burgemeester Joosten sinds afgelopen vrijdag volmondig beamen. Hij werd dankzij het voertuig en de deskundig opgeleide brandweerlieden met succes veilig uit het autowrak geholpen.