Vijftien jaar voor doodslag Noordink

Geplaatst op 5 oktober 2010, om 14:37 uur

ARNHEM – Het gerechtshof in Arnhem heeft dinsdag de 34-jarige Ehsan B. uit Aalten veroordeeld tot vijftien jaar cel wegens doodslag op Joanne Noordink.

Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden twintig jaar cel geëist wegens moord, maar het hof oordeelt dat er geen bewijs is dat B. volgens een plan handelde. Eerder veroordeelde de rechtbank B. ook tot vijftien jaar cel na een eis van twintig jaar.

De 27-jarige Joanne Noordink uit Aalten verdween op 11 december 2008. Ehsan B. wurgde haar en begroef haar in zijn tuin. Hij stal haar laptop en stuurde daarmee een mail aan haar ouders en een vriendin, die suggereerde dat Noordink zichzelf iets wilde aandoen. Joanne Noordink bleef 3,5 maand vermist, voordat haar lichaam werd gevonden.

B. bad tijdens de vermissing met de ouders van Noordink in de kerk om haar heil. Die gang van zaken noemt het gerechtshof „weerzinwekkend”.

Nadat de politie op het spoor van een heler was gekomen die spullen van Noordink verkocht, kwam B. als verdachte in beeld. B. stelde vervolgens dat hij haar in blinde paniek doodde, nadat zij seks hadden gehad, omdat hij bang was dat ze zwanger van hem zou worden. Het zou hem zijn huwelijk en goede naam kosten in de Vergadering van Gelovigen, waarbij hij zich een tijd na zijn aankomst als asielzoeker in Nederland had aangesloten.

Het motief voor het wurgen van Noordink blijft onopgehelderd. Mogelijk is Noordink tot seks gedwongen of wilde B. verdoezelen dat hij haar had mishandeld of haar spullen wilde stelen. Of in een van deze scenario’s het motief voor de dood van de Aaltense ligt, is echter niet vast te stellen, vindt het hof. De aanklager geloofde in elk geval niet dat de twee een stiekeme relatie hadden zoals B. beweert, omdat Noordink destijds niet in mannen was geïnteresseerd.

De advocaat van B. betoogde twee weken geleden dat er mogelijk sprake was van psychische overmacht. Hij verzocht het hof dat nog te laten onderzoeken. Het gerechthof wees dat verzoek af.

Tekst: De Telegraaf